MHP'de söz savunmanın

MHP'de söz savunmanın

Bahçeli’nin kurmaylarından Mevlüt Karakaya, ‘Kayyım genel merkeze alınmıyor’ iddialarına sert yanıt verdi: Burası şirket mi? Bu kayyum değil, çağrı heyetidir.

Biz olağanüstü kongreye karşı değiliz. Tüzüğümüz seçimli olağanüstü kongreye kapalı. MHP’yi alıp kaçan yok, kongre süreci Ekim ayında başlıyor. Meral Hanım milletvekili olsaydı aday olacak mıydı?

Yargı süreci tamamlanmadı

MHP şirket mi? Kayyım şirketlerde yönetim devralır. Bu kayyım ‘çağrı heyetidir’ Kongreye delegeleri davet edecek, kongre salonunu tutacak. Görevi budur. Üstelik yargı süreci tamamlanmamıştır. 8 gün itiraz hakkı var. İtiraz etmek için mahkemenin gerekçeli kararını bekliyoruz. Mahkemenin aldığı bu karar kesin hükmünde değil. MYK karar almış. 9 Ekim’de ilçe kongreleri başlayacak.

Tüzüğümüz çok açık. MHP’yi kurumsal anlamda korumak için olağanüstü genel kurul toplanmasının seçimsiz olmasını karara bağlamıştır. MHP Büyük Kongresi bir yıl önce yapıldı. MHP tüzüğü seçimli olağanüstü kongreye izin vermiyor. Gerekçesi de her muhalif grup kızgınlıkla, kırgınlıkla ortaya çıkıp 250 imza toplayabilir. O kadar zor değil ki.

Bu yargı yolu yanlıştır


MHP içindeki olağanüstü kongre çabaları doğru yerden tartışılmıyor. Alınan kararı tartışmak lazım. Tek hâkimli bir Sulh Hukuk Hâkimliği demokratik sistemimizi, 5 milyon oy almış bir partinin kaderiyle oynayacak bir karar alamaz. Alınca da karar siyasi oluyor. MHP ile ilgili karar en alt seviyedeki bir mahkeme tarafından alınamaz. Bu anormal durum yarın AKP ve CHP’nin de başına gelebilir. Bu yargı yolu yanlıştır. Bu yargı sistemi dernekler kanununa tabi kurumlar için geçerlidir. Anayasa Mahkemesi’nin işidir. AKP tüzüğünde benzer bir ihtilafta, yanlış anlamıyorsam bir sayısal temsil konusunda itiraz edildi. Emsal kararlar var. Muhatap Anayasa Mahkemesidir. Siyasi Partilerle dernekler karşılaştırılamaz.

Ülkücüler Devlet Beye karşı değil

Diyelim ki kongre yapıldı. Yönetim de dğişti. 250 imza toplayan hemen seçimli olağanüstü kongreye mi koşacak. O zaman bu mahkeme ne yapacak? Ne karar verecek.  9 Ekim’e altı ay kaldı. Zaten ilçe ve il kongreleri bitince kongrenin de rengi belli olur. Muhalif arkadaşları sahaya davet ediyoruz. MHP’yi alıp kaçan yok. Ülkücü irade diyorlar. Yeni delegeler de tabandan gelenler olmayacak mı? Siyasi hasımlıklarla kongre olmaz. Ülkücüler Devlet Bey’e karşı değil. Biz seçimli olağanüstü kongreye karşıyız. Yoksa Olağanüstü Kongre toplanmasın demiyoruz. Olağanüstü kongrede seçim yapılamaz. Parti tüzüğümüzün 63. Maddesi bunu diyor.