Namık Kemal Zeybek: AKP büyükşehirleri kaybedebilir

Namık Kemal Zeybek: AKP büyükşehirleri kaybedebilir

CHP adayının cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalacağını belirten eski bakan Namık Kemal Zeybek, AKP’nin Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerini kaybedebileceğini öne sürdü

BARIŞ CAN/ YURT

12 Eylül Darbesi öncesi MHP içinde yer alan, ANAP’tan milletvekili seçildikten sonra da Turgut Özal’ın ilk Kültür Bakanı olan Namık Kemal Zeybek, YURT’a açıklamalarda bulundu. İYİ Parti’nin seçimlerdeki şansını değerlendiren Namık Kemal Zeybek, “İYİ Parti bence barajı aşar, gittikçe de üzerlerine koyuyorlar. İYİ Parti’den çok Meral Hanım diye düşünmek lazım” diye konuştu. İYİ Parti Lideri Meral Akşener için ‘iyi bir siyasetçi, bu işi biliyor’ ifadelerini kullanan Zeybek, Akşener’in şansının bulunduğunu kaydetti. Zeybek, “Şu an barajı aşmış durumda. Meclis’e milletvekili sokar ama nedir yani? Meclise milletvekili girmesinin çok bir anlamı kalmadı ki” dedi.

“AKP’NİN İŞİ ZOR”

Zeybek, Akşener’in cumhurbaşkanı olması için ikinci tura kalması gerektiğini belirterek, “İkinci tura kalabilir mi? Şu an da bilemeyiz, ama ikinci tura CHP’nin göstereceği aday kalır diye düşünüyorum” diye konuştu. Yerel seçimler hakkında ise muhalefetin iyi düzenleme yapması halinde şansının yüksek olacağını söyleyen Zeybek, “Mesela Ankara’da iyi bir adayla CHP kazanabilir. AK Parti-MHP ittifakı yerel seçimlerde de işleyebilir. MHP kazanamayacağı yerlerde aday çıkarmaz, Ak Parti’nin adayını destekler. Ancak yine de AKP’nin büyükşehirlerde işi zor. İzmir’de hep CHP alıyor, İzmir farklı bir yer. 16 Nisan’daki kararlılık sandığa yansırsa AKP büyükşehirleri kaybedebilir” şeklinde konuştu.

“DAĞILIM ÖNEMLİ”

Yerel seçimlerde adayın da önemli olduğunun altını çizen Zeybek, büyükşehir belediye başkanlığı adaylığında kentlerde oturanların adaylara güvenmek isteyeceklerini vurguladı. Zeybek, “Sadece particilik açısından oy verilmez büyükşehirlerde. Tabii ki, particilik en büyük belirleyici etkendir, ama tek başına yeterli değildir. Dağılım da önemlidir. Diğer partilerin kimleri aday gösterdiği de” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok küçük bir farkla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu hatırlatan Zeybek, yüzde 30’un altında oy alarak, dağılımdan ötürü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu söyledi. Zeybek, “Kendisinden sonraki aday İlhan Kesici’den çok az bir farkla belediye başkanı oldu. İlhan Kesici de olabilirdi” dedi.