Rusya: Türkiye'nin özrü geç geldi ama kabul ettik

Rusya: Türkiye'nin özrü geç geldi ama kabul ettik

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Moskova'dan çok daha önce özür dilemesi gerektiğini ifade ederek, "Geç olması hiç olmamasından iyidir. Ankara'yla ilişkilerin yenilenmesi için gereken her şeyi yapıyoruz" dedi.

Kırım'daki Artek yaz kampında haftalık basın toplantısı düzenleyen Zaharova, Türkiye’yle ilişkilerin yenilenmesi için gereken her şeyi yaptıklarını söyledi. Sputnik Türkiye’nin aktardığı habere göre Zaharova şunları kaydetti: “Bariyerler (ekonomik yaptırımlar) kaldırılıyor çünkü Türkiye özür diledi. Gerçi Türkiye’nin bunu çok daha önce yapması gerekiyordu. Ama geç olması hiç olmamasından daha iyidir. Bu özrü kabul ettik. İlişkilerin yeniden başlaması için gerekenleri yaptık.”
‘TÜRKİYE MİLİTANLARI DESTEKLEMEMESİ GEREKTİĞİNİ İDRAK ETMELİ’
“Ankara’nın, Suriye topraklarındaki militanların Türkiye tarafından desteklenmesinin kabul edilemez olduğunu idrak etmesini umuyoruz ve bunun için her şeyi yapıyoruz” diyen Zaharova, bu meseleyi hem ikili temaslarda hem de uluslararası platformlarda gündeme getirmeye devam edeceklerini belirtti. Zaharova ayrıca IŞİD’in Türkiye toprakları üzerinden aldığı destek konusunda istihbarat servisleriyle çalışmaya devam ettikleri ekledi. Sözcü, Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesinin, Rusya’nın sorunlu meseleleri ‘halının altına süpüreceği’ yani unutacağı anlamına gelmediğini de vurguladı.
‘HAVAALANI’NDAKİ SALDIRI NEDENİYLE RUS VATANDAŞLARININ GÖZALTINA ALINMASINI TAKİP EDİYORUZ’
Öte yandan Zaharova, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırılarıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle gözaltına alınan Rusya vatandaşlarıyla ilgili durumu da takip ettiklerini belirtti. Zaharova, “Eğer izlediğimiz teröristler Türkiye topraklarında ya da başka bir ülkenin topraklarında bulunuyorsa bizim tarafımızdan izlenmeye devam edilecekler. Onların tarafımıza iade edilmesi için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
‘ÇATAYEV HAKKINDA ULUSLARARASI ARAMA KARARI ÇIKARTMIŞTIK’
Çeçen militan Ahmet Çatayev’in İstanbul saldırılarının planlayıcısı olduğuna inanıldığından haberleri olduğunu da ekleyen Zaharova, “Rusya bu kişi hakkında terörle bağlantılı olduğu suçlamasıyla uluslararası arama kararı çıkartmıştı” hatırlatmasını yaptı.