Selvi: İnce, CHP’nin sosyolojik sınırını aştı!

Selvi: İnce, CHP’nin sosyolojik sınırını aştı!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 24 Haziran'daki seçimler için cumhurbaşkanı adaylarının kampanyalarını ele alan bir yazı yazdı. Selvi yazısında CHP’nin her seçimde takıldığı yüzde 25 sınırını aşacağının altını çizerek, bunun sebebini, 'İnce’nin seçmenlerle sağladığı diyalog, ortalama Türk vatandaşının anlayacağı dili kullanması, Erdoğan’la polemiğe girmesi, dinle, dindarlarla, başörtüsüyle bir sorununun olmaması' sözleriyle açıkladı.

Selvi'nin 'Seçmenlerdeki kaymalar sonucu etkileyecek mi?' başlıklı yazısının bir kısmı şöyle:

24 Haziran seçimlerinde başarılı bir çıkış yakalayan Muharrem İnce ise, son düzlüğe girerken CHP’nin sosyolojik sınırını aşmış durumda. CHP’nin her seçimde takıldığı yüzde 25 sınırını aşan İnce’nin seçmenlerle sağladığı diyalog, ortalama Türk vatandaşının anlayacağı dili kullanması, Erdoğan’la polemiğe girmesi, dinle, dindarlarla, başörtüsüyle bir sorununun olmaması nedeniyle yükselişini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan vurdukça Muharrem İnce yükseliyor. Muharrem İnce’nin bagajının olmaması nedeniyle Erdoğan’ın kullanabileceği bir açık vermiyor. İnce’nin yükselişinde ‘ince‘ bir çizgi var. Muharrem İnce hâlâ AK Parti seçmeninden oy alamıyor. O nedenle muhalefetin psikolojik barajı olan yüzde 38 sınırı aşılamıyor. Meral Akşener’e giden CHP oyları İnce’ye dönüyor.

AKŞENER NEDEN GERİLİYOR?

Partisini kurmadan önce yüzde 18’lik, öfkeli ve tepkisel seçmeni yakalayan Meral Akşener’in bu kesimi konsolide edemediği gözleniyor. Oysa hayat pahalılığı, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve eşitlik arayışı bir dip dalga olarak varlığını hissettiriyor. Akşener’i destekleyen kesim de bunlardı. Ama İYİ Parti Lideri bu dalgayı iyi yönetemedi. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarması ve Muharrem İnce’nin başarılı performansı ise en çok Meral Akşener’i etkiliyor. İnce yükselirken, Akşener geriliyor.

KARI KOCA DEMİRTAŞLAR

12 Eylül’de Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkence olaylarının oluşturduğu sosyoloji üzerine yükselen HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olması Kürt seçmende bir motivasyon sağlıyor. HDP’nin baraj sorunu sürerken Demirtaş’ın böyle bir sıkıntısının olmadığı gözleniyor. Selahattin Demirtaş ile eşi Başak Hanım’ın yürüttüğü iki kişilik kampanya ise siyasette yeni bir Bülent-Rahşan Ecevit profilini yansıtıyor.

Seçimlerin sempatik adayı Temel Karamollaoğlu’nun bu rüzgârı sandığa ne kadar yansıtacağını ise 24 Haziran gecesi göreceğiz.