Serter: “Yeni Ekonomi Programı tam bir vaatler manzumesi”

Serter: “Yeni Ekonomi Programı tam bir vaatler manzumesi”

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) tamamen vaatler manzumesi olduğunu belirterek hamasi söylemlerden ibaret bir program olduğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, orta vadeli programların genelde hedefleri tutturamadığını, son açıklanan ve sadece adının değiştirilerek yeni bir plan izlenimi verilen YEP’in Türkiye’nin hiçbir yarasına derman olmayacağını söyledi. 2018 enflasyon tahminin yüzde 20 üzerinde görülmesi ve 2019 için yine çift haneli enflasyon ve düşük büyüme rakamının hedeflenmesinin tek bir açıklaması olduğunu söyleyen Serter, “Bu kriz değil de nedir? Enflasyon yüzde 20 üzerinde gelecek diyorsunuz, yüzde 5 yüzde 7 büyüyoruz diye göz boyarken 2019 için 2.3 gibi son derece düşük bir büyüme hedefi koyacaksınız ama bunun adı kriz olmayacak öyle mi” diyerek, bu “sözde yeni” ekonomik programın “cek”,”cak”larla dolu ifadelerden ibaret olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklanan bu programın yaşadığımız ekonomik durumun adını koyduğunu ve krizin asıl etkilerinin görünen o ki 2019 yılında hissedileceği tespitini yaptığını söyleyen Serter, “2021 için dolar kuru hedefi için 6.20 demişler. Dolar bugün zaten o seviyelerde. İnsan bu programı yazarken en azından göstermelik de olsa ayakları yere basan rakamlar tercih eder. Bu program son derece iyimser tahminlere dayalı vaatler manzumesidir. Bu iyimser hedeflere nasıl ulaşılacağına dair somut hiçbir şey söylemeyen sözde bir program” diye konuştu.

“Muş’da hayat durmuş, ekonomi sıfırlanmış”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin ekonomik açıdan daha ferah bir düzeyde yaşaması için Cumhuriyet Halk Partisi’nin ekonomiye dair önlem ve önerilerini 13 maddede özetlenen ve kamuoyu ile paylaşılan çözüme dayalı politikalarını anlatmak için Muş’u ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Muş CHP İl Başkanı İsmail Adanur ve beraberindeki heyetle Muş ile Hasköy ve Varto ilçelerini ziyaret etti Serter, “Yeni Ekonomi Programı açıklayıp önümüzdeki yılın enflasyon hedeflerini hala iki haneli rakamlarda gösteren hükümetin, Anadolu’nun sesini duyması lazım. Her şey bitmiş, hayat durmuş, işsizlik had safhada, tarım ve hayvancılık bitmiş, ekonomiden eser kalmamış, Muş’ta adeta hayat durmuş” dedi. Beraberindeki heyetle Muş’un en verimli alanları olan Malazgirt ve Bulanık ovalarını da görme fırsatı bulan Serter, “ülkemizin bu kadar verimli arazilerinin kuraklaştırılmasından, üretimin sona ermesinden duyduğum üzüntüyü anlatamam” dedi. Serter, şehrin hayvancılık potansiyelinin ise en aza indiğini, hayvancılık yapılan merkezlerde, bölgelerde bir tek küçükbaş hayvan bırakılmadığını da üzülerek gördüğünün altını çizdi.

Muş’un gençleriyle de bir araya gelen Serter, ülkenin geleceği olan ve ekonomiyi yakın gelecekte ayakta tutacak en önemli dinamiklerin başında gelen gençlerin çalışacak alanlarının kalmadığını, devletin her kesime önemli destekler sağlaması gerektiğini, aksi halde zaten Muş’ta duran hayatın canlanması noktasında hiçbir ümit göremediğini belirtti.