NASA: Ozon tabakasındaki delik küçüldü!

NASA: Ozon tabakasındaki delik küçüldü!

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), ozon tabakasındaki deliğin bu yıl normalden fazla küçüldüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada küçülmeye rağmen endişelerin sürdüğü belirtildi.

1985 yılında ilk keşfedildiğinden beri ozon tabakasındaki deliği uydular, hava balonları ve yere dayalı aletler kullanarak izleyen NASA, yıl boyunca ozon deliğinde büyük değişiklikler yaşandığını ve 11 Eylül’de bu değişikliğin en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

BİLİM İNSANLARI ŞAŞIRMADI

Sputnik’te yer alan habere göre, NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde çalışan Paul A. Newman, “Antarktika’daki stratosferde mevcut hava koşulları göz önüne alındığında deliğin küçülmesi beklenen bir şeydi” yorumunda bulundu. NASA’dan yapılan açıklamada, ‘sıcaklığı düşüren küresel değişikliklerin deliğin küçülmesinde önemli bir faktör olduğu’ belirtildi.

‘HIZLI İYİLEŞME ANLAMINA GELMEZ’

Açıklamada ‘deliğin küçülmesinin doğal değişkenlerden kaynaklandığı ve hızlı bir iyileşmenin işareti olmadığı’ belirtildi. Ozon deliğinın hâlâ yaklaşık 20 milyon kilometrekare ve Avustralya’nın iki buçuk katı büyüklüğünde olduğu ifade edilen açıklamada, bilim dünyasının zamanla iyileşme yaşanacağı konusunda iyimser olduğu kaydedildi.

‘2070’E KADAR DEĞİŞİM SÜRECEK’

80’li yıllarda ozon deliğinin alarm verici düzeyde algılanmasından sonra kloroflorokarbonlar da dahil olmak üzere pek çok zarar verici maddenin salınımını azaltmak için uluslararası bir çaba başlamıştı. Yapılan açıklamada NASA’nın, söz konusu deliğin 2070’e kadar 1980’lerdeki seviyesine geri dönmesini beklediği belirtildi.