Sırrı Sürreyya Önder: Yeni parti keşfedenlere sesli gülüyorum

Sırrı Sürreyya Önder: Yeni parti keşfedenlere sesli gülüyorum

Kendisine verilen 3 yıl 6 aylık ceza nedeniyle halen cezaevinde bulunan HDP eski Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Kayyumlu belediyelerin sonuçlarından başkası ilgimi çekmiyor. Alper Taş kardeşimin çalışmalarında başarılar diliyorum. Aday gösterilmeyince köpüren ve yeni parti keşfedenlere sesli gülüyorum" dedi.

Kendisine verilen 3 yıl 6 aylık ceza nedeniyle halen cezaevinde bulunan eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'e konuştu.

Önder, cezaevinde geçen bir gününü "6 saat uyku, 6 saat okuma, 6 saat volta, tefekkür, 6 saat da yazma… Bazen bu fasıllardan birinin hakkı ötekine geçtiğinde hemencecik af ilan ediyorum. Çok sayıda mektup, kart ve kitap geliyor. Gönderen herkese hem şükran borcum var hem de özrüm. Bir çoğunu cevaplayamıyorum. Beni bağışlamalarını diliyorum tümünü arşivliyorum. Elimdeki çalışma bitince daha rahat cevaplayacağım" diye anlattı.

"Birkaç kez TV izlemeye teşebbüs ettim" ifadesini kullanan Önder, "Lümpenlik ve vasıfsızlığın türlü versiyonlarını görünce vazgeçtim. Sadece sabahları Halk TV'de Ayşenur Arslan'ı izliyorum. Bu bana kafi geliyor. Onun dışında ara sıra bağlamayla halleşip her gün bed sesimle 1-2 türkü havalandırıyorum" diye konuştu.

Bişkin'in devamında yönelttiği sorular ve Önder'in yanıtları şöyle:

‘YENİ DÖNEMİN ANASI 12 EYLÜLDÜR'

- 12 Eylül döneminde de cezaevine girmiştiniz… O günden bugüne ‘içeride' bir değişiklik var mı?

Hak arayanlar, yok sayılanlar, barış isteyenler ‘başka bir dünya mümkün diyenler', sosyalistler ve Kürtler bizim zindanlarımızın demirbaşları olmuştur. Konjöktürel olarak araya birileri girip çıksa da bu olgu pek değişmez. Ben 12 Eylül zindanlarında da eğleştim. Bu ülkede cezaevleri iktidarlardan bağımsız bir kurumsallaşmayla ve yazılı yazısız prensiplerle şekillendirilmiştir. Tarih içinden baktığımızda ‘Hayata Dönüş' operasyonu F tiplerine geçilmesi vb. zulümler, her iktidarın bir öncekinden daha büyük bir heveskârlıkla devralıp yürüttüğü ve üstelik her gelenin daha büyük şevkle yürüttüğü işlerdir.

Tarihsellik bakımından yeni dönemin anası 12 Eylül'dür. Bu bakımdan ‘O zaman şöyleydi, şimdi böyle' belirlemeleri beyhudedir. Bu böyle olduğu için halkın idrakinde buralar bir ‘ıslah ve ceza' kurumu olarak asla görülmez. Bu millet cezaevine çok kutsallık atfetmiştir. Hz. Yusuf makamı, Taş Medrese, zindan vb. İmrenilecek bir yer olmaması gereken yere bir paye ve rütbe verilmişse eğer halk irfanındaki ‘adaletsizlik' kanaatinin büyük payı vardır.

‘ALPER TAŞ'A BAŞARILAR, ERDEM GÜL'E SELAMLAR, ADIYAMAN'A FARUK ÜNSAL YAKIŞIR'

- 2014 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmuş bir siyasetçi olarak 31 Mart için aday olan isimler için ne dersiniz?

O geceyi televizyondan izliyor olacağım. Kayyumlu belediyelerin sonuçlarından başkası ilgimi çekmiyor. Alper Taş kardeşimin çalışmalarında başarılar diliyorum. Aday gösterilmeyince köpüren ve yeni parti keşfedenlere sesli gülüyorum. Erdem Gül'e de baki selamlar. İnsan hakları mücadelesi ve hak dendiğinde Faruk Ünsal'ı da anmam bir borçtur. Memleketim Adıyaman'a çok yakışacağını biliyorum.