Siyasetin değişen yüzü

Siyasetin değişen yüzü

Türk siyasetinde zaman zaman yaşanan sakal-bıyık modası AKP'ye yansıdı. AKP'nin dört bakanı bıyık modasını geri getirirken, kulislerde de bıyığın yakışıp yakışmadığı tartışılıyor

Türkiye'de erkek siyasetinin değişen yüzünü simgeleyen bıyık bırakma yeniden moda olmaya hazırlanıyor. Siyasetteki bıyık geleneğinin bu defaki öncüleri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş. Bu isimler imajlarını bıyıkla yenilediler, siyasetin magazin kısmında da bakanlara bıyığın yakışıp yakışmadığı gündem oldu. Dört bakanın bıyık bırakması Türk siyasetinde ara ara dönen bıyık tartışmalarını da hatırlattı.

Çiller dönemi ve bıyık


Özellikle de Tansu Çiller'in Başbakan olduğu dönem "bıyık" gündeme oturmuş, birçok isim Çiller'e jest için bıyığından vazgeçmişti. Bunlardan biri de, Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök olmuştu. Özkök, 15 Haziran 1993 tarihli köşe yazısında, Tansu Çiller'in genel başkan seçildiği DYP Kongresi'nde ‘‘bıyıksız insanların sayısında gözle görülür bir artış olduğunu" yazmıştı. Aynı yazıda, Hürriyet'te de her gün bir-iki kişinin bıyığını kestiğini belirten Özkök, bunun yeni zihniyet iklimini temsil ettiğini söylemişti. Tansu Çiller başbakan olduğunda ise, “Bir kadın başbakanımız varken artık bıyık olmaz” deyip bıyığını kesen Ertuğrul Özkök, bununla da kalmamış, ertesi gün, köşesindeki bıyıklı resmi bıyıksız resmiyle değiştirmişti.

Özkök'ün ardından başta DYP'de olmak üzere siyasette bıyık kesme modası başlamıştı. O dönem ANAYOL Hükümeti’nin Tarım Bakanı Necmettin
Cevheri, Çiller’le birlikte DYP’de başlayan bıyık kesme modası için “Ben bıyık kesmeyeceğim” açıklamasında bulunmuştu.

Yeniden bıyığa dönüş


AKP'nin siyaset sahnesine girdiği 2000’li yılların başında ise, bu kez sakal kesme modası yayıldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul İl Başkanı olduğu günlerde partinin Beyoğlu ilçe başkanı olan MÜSİAD eski Başkanı Ali Bayramoğlu sakallarını kesti saçlarını kazıttı, bıyıkları da bu imaja uygun hale geldi. AKP'nin iktidara geldiği günlerde de bakanlık koltuğu bekleyenlerin bir kısmı, benzer imaj değişikliğine gitti.

Ve şimdilerde AKP'li dört bakanla birlikte siyasette yine bıyık bırakma modası başladı.