Soruşturma CHP'yi birleştirdi!

Soruşturma CHP'yi birleştirdi!

Başkanlık sistemine ilişkin "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" sözleri nedeniyle tepkilerin hedefi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na CHP'liler siper oldu. CHP'de özlenen birlik tablosu, "kan" tartışmasıyla yeniden çizildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'ndaki sözleriyle gündeme damga vuran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik tepkilerin ardı arkası kesilmiyor. Öyle ki, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma başlatıldı bile. Kılıçdaroğlu hakkında 'Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz' sözleri gerekçe gösterilerek açılan soruşturmada, başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek, soruşturmayı re'sen başlattığı öğrenildi.

"Direniş kararlılığımızı ifade etti"

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da, Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin bir üslup meselesi olduğunu söyleyerek, "Bizi ilgilendiren Türkiye'de rejimi değiştirme çabaları karşısında direniş kararlılığımızı etkili bir şekilde ifade etmektir. İyi niyetli bir anlayış içinde konuya bakmak lazım. CHP ve Türkiye'nin maruz kaldığı tehdidi hissettirme anlayışı içinde böyle değerlendirmeler yapılıyor. İnanıyorum meclis, kamuoyu ve halk gereğini yapacaktır. Dayatmalara emrivakilere Türkiye teslim olmayacaktır" diye konuştu.

Gök: Cumhurbaşkanı haddini bilmelidir

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan Başkanlığı'nda toplanan TBMM Genel Kurulu'nda söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Laiklik anayasada yer almamalı diyen bir Meclis Başkanı'na soruşturma açmayı düşünmeyen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı bugün Genel Başkanımıza soruşturma açmakla kimlerden talimat aldığını göstermiştir. Kimseden alınacak en ufak bir dersimiz yoktur.

Cumhurbaşkanı haddini bilmelidir. Cumhurbaşkanı olarak Türkiye'nin dirliğinden sorumludur ama bugün de yaptığı konuşmada, 'siyasi sapkın' demek suretiyle hangi tarafta yer aldığını açıkça belli etmiştir. Siyasi sapkın, Anayasa'da namusu ve şerefi üzerine ettiği yemini çiğneyenlere verilen addır. Bugün Cumhurbaşkanı yine demiş, kan dökmek diktatörlerin işidir, evet, Gezi'de dökülen kanların hesabı ne olacaktır. Şehitlerimizin kanları ne olacaktır" diye konuştu.

"Zalimden kurtar" diye ağlıyordun”

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Gel aday ol. Boyunun ölçüsünü al' diyorsun. Sıkıysa, sen gel vekil adayı ol. Yıllardır, 'Parti kuracağım' diye ortada geziniyorsun. CHP Genel Başkanı Türkiye'de olup bitenlerle ilgili, demokrasi ve özgürlük konusundaki hassasiyetini ifade etmek için bu ifadeleri kullanacak ama ev sahibi, ana muhalefete ders vermeye kalkışacak. İkili konuşmaları kamuoyu önünde konuşmak doğru değil belki ama, siz değil miydiniz CHP kapısına gelip, ‘Sayın Genel Başkan, bizi bu zalimlerden kurtarın' diyen? Hem böyle diyecek hem de zalimi görünce önünde diz çökeceksiniz” diye konuştu.

“Hisarcıklıoğlu, özür dilesin”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hisacıklıoğlu’nun Kılıçdaroğlu’ndan özür dilemesi gerektiğini söyleyerek, “TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu, Genel Başkanımıza ve partimize haddini aşan bir biçimde nezaketsiz bir biçimde cevap verdi. TOBB Başkanını anamuhalefet partisinden ve onun liderinden özür dilemeye çağırıyoruz. TOBB Başkanı haddini aşmıştır” dedi. Kılıçdaroğlu'nun sözlerine ilişkin de Tanrıkulu, “Çok barışçıl bir dönemden geçiyoruz. Türkiye güllük gülistanlık kimse yaşamını yitirmiyor. Hiç kan akmıyor sanki Türkiye’de. Türkiye’nin her yeri taziye evine dönüşmüştür. Şimdi de 1 Kasım'dan sonra Türkiye başkanlık rejimine ölümle ve kanla gidilmek istenmektedir. Genel Başkanımızın dikkat çektiği nokta budur” dedi.

'Düşük profil' imajı veriyor


CHP Grup başkanvekili Özgür Özel, "Genel Başkanımız Türkiye Odalar Borsalar Birliği Genel Kurulu'nda doğruları söylemiş; söylediği sözlerin, yaptığı eleştirilerin Hisarcıklıoğlu'nun üyeleri tarafından coşkuyla alkışlanması ise eleştirilerinin haklılığını tasdiklemiştir. 'Düşük profilli Başbakan' arandığı bugünlerde saraydaki muktedire 'belki Başbakan olamam ama partinizde siyaset yapmak için yeterince düşük profildeyim' mesajı vermektedir. Hisarcıklıoğlu'nun sergilediği tutum; adeta dışarıdan bir bakanlık ya da gelecek dönemlerde milletvekilliği adaylığı konusunda açık bir başvuru niteliğindedir" dedi.

“CHP bunu unutmaz”

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun CHP Genel Başlanı'na karşı bugünkü nezaketsiz konuşması tarihi bir hatadır… CHP'liler bu konuşmayı unutmaz… Sivil toplum faşizmin olduğu ülkelerde iktidara yaranmak için muhalefete vurur… Demokrasilerde cesaretle iktidara karşı durur…" dedi.

Erdoğan: Kan ticaretine soyunanlar heveslenmesin; Kızılay dışında bir yere kan vermeyiz

Kılıçdaroğlu'nun sözlerini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nerede duruyorsun? Milletten yana mısın, terörden yana mısın? Ana muhalefetin başındaki zatın dün ettiği bir söz daha var ki, gerçekten çok ciddi bir denge problemine işaret ediyor. 'Başkanlık sistemini kan dökmeden getiremezsiniz' diyen bir siyasetçi milletin iradesine de içinde yer aldığı meclise de ihanet etmiş demektir" dedi.

Siyasi sapkın

"Şu anda başkanlık sistemini uygulayanlar bunu kan dökerek mi yaptı?" diye soran Erdoğan, "Mesele şu; kan dökmek diktatörlerin, zalimlerin, katillerin bazen de meczupların işidir. Ana muhalefetin başındaki zatın bunlardan hangisi olduğunu ben milletimin takdirine bırakıyorum. Kan dökülmesi gereken durumlar elbette olabilir. Vatan savunması söz konusu olunca bu ülkenin hiçbir ferdi canını ve kanını feda etmekten çekinmez. Ancak tamamen meclisin kararı ve sonrasında milletin onayı meselesi olan bir konuyu getirip kanlı bir cümlenin içine yerleştiren kafa, açık söylüyorum, bu topraklara ait olamaz. Bu şahıs daha önce siyasi sapıklık emareleri göstermişti. Şimdi de siyasi sapkınlık işaretleri veriyor. Bir defa şirazeden çıkarsanız bir daha düzelemezsiniz. Bu zatın yalanları, iftiraları yüzünden milletimiz tarafından muhalefet yok hükmünde, görüldüğü için demokrasimizin bir tarafı eksik kalıyor" dedi.

Er geç gelecek

Erdoğan, tartışmalara rağmen “Başkanlık”taki inadını sürdürerek, "Bu şahsa sesleniyorum. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletin olduğuna göre milletten niye kaçıyorsun? Er geç bu milletin önüne bu yeni Anayasa gelecek. Başkanlık sistemi de gelecek. Türkiye yeni bir yönetim sistemine
geçecekse bu da milletimizin onayıyla gerçekleşecektir. Bunun adına ister başkanlık, ister devlet başkanlığı, ister cumhurbaşkanlığı diyelim. Hatta varsa başka isim koyalım. Kan ticaretine soyunanlar hiç boşuna heveslenmesinler. Kızılay dışında bir yere kan vermeyiz. Böyle bilsinler" diye konuştu.

“Boyunun ölçüsünü alır”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine eleştiriyle karşılık verdi. TOBB'un bir meslek kuruluşu olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu bize muhalefet görevi yüklemek istiyor. Doğru, Türkiye'de bir ana muhalefet boşluğu var mı? Var. Ama ana muhalefet boşluğunu doldurma görevi TOBB'un görevi değil. Bizim böyle bir misyonumuz yok. Siyaset Mecliste ve siyasi partilerde yapılır. Burası ekonomik bir kuruluş. Siyasi boşluğu doldurma görevi bize ait değil ana muhalefet partisine ait. Ana muhalefet partisinin görevini yapması lazım. Kendisi ile beni karıştırıyor herhalde. Ben ana muhalefet partisi lideri değilim. Ben TOBB Başkanıyım. Bana muhalefet etmek istiyorsa, seneye gelir, Türkiye'de beceremedi, burada odalar birliğinde de boyunun ölçüsünü alır" demişti.