Soyer'den Akdeniz ülke kentler açılımı

Soyer'den Akdeniz ülke kentler açılımı

CHP'nin İzmir adayı Tunç Soyer, Akdeniz çanağında bir işbirliği içerisine girmek istediklerini dile getirerek, İzmir'in İskenderiye, Beyrut, Atina, Roma, Marsilya ve Barcelona ile birlikte çalışacağını söyledi.

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, DW Türkçe'den Gazeteci Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı. Soyer, İzmir'i global dünyanın güçlü bir aktörü haline getirmeyi hedeflediğini söyledi. Soyer, İzmir'in lider bir kent olmaması için hiçbir neden olmadığını da belirterek, İzmir'in 150-200 yıldır kan kaybettiğini ve İzmir'in layık olduğu yere gelmesi için iade-i itibar peşinde olduklarını da sözlerine ekledi. 

Soyer, ayrıca Akdeniz çanağında bir işbirliği içerisine girmek istediklerini de dile getirerek, İzmir'in İskenderiye, Beyrut, Atina, Roma, Marsilya ve Barcelona ile birlikte çalışacağını söyledi.

"İZMİR ADINI  İLK KADIN HAREKETİ OLAN AMAZONLARIN KRALİÇESİNDEN ALIYOR" 

Tunç Soyer, seçim yarışında İzmir'in adaylar tarafından bir kadına benzetilmesi ile çıkan cinsiyetçilik tartışmasını da değerlendirdi.

İzmir için "uyuyan bir güzel" benzetmesi yaptığını dile getiren Tunç Soyer, bu sözlerinin yazar Victor Hugo'dan alıntı olduğunu söyledi. İzmir'in adını örgütlü ilk kadın hareketi olan Amazonların kraliçesinden aldığını belirten Soyer, İzmir'in kadınların önde olduğu bir şehir olduğunu belirtti. 

Tunç, daha önce yaptığı bir açıklamada "Uyuyan bir güzel var. Bir öpücük bekliyor. Biz öpeceğiz, uyandıracağız" demişti. AKP'nin adayı Nihat Zeybekçi de "İzmir mahallenin en güzel kızı, kim istemez" diye konuşmuştu.

"İZMİR'İN HAKKINI HERKESTEN TALEP EDECEĞİZ"

CHP İzmir adayı Soyer, CHP'nin kalelerinden biri olarak görülen İzmir'in Ankara'dan bütçe almakta zorlandığı yönünde iddiaları değerlendirdi.

Kaynak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil herkesin kapısını çalacaklarını dile getiren Soyer, "Biz kimseden lütuf, bahşiş beklemiyoruz. Biz İzmir'in hakkı olanı herkesten talep edeceğiz. O yüzde herkesin kapısına gideceğiz" diye konuştu.

"KAYNAK KULLANIM STRATEJİMİZİ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Soyer, büyükşehir belediyesinde bütçe sıkıntısını kaynak kullanımı ve bütçe disiplini ile aşmayı planladıklarını da açıkladı. "Kaynakların kullanımı konusundaki stratejik tercihimizi değiştireceğiz" diyen Soyer, bütçe disiplinini koruyacaklarını söyledi. Vatandaşın da dahil olacağı finansman modelleri üretmek istediklerini dile getiren Soyer, örnek olarak güneş enerjisi kooperatiflerini gösterdi.

Soyer, İzmir'in en büyük problemleri arasında katı atık bertarafı, ulaşım ve altyapı başlıklarını sıraladı.