Suriye ile adım adım normale

Suriye ile adım adım normale

Türkiye, Suriye ile anlaşma sinyali vermeye başladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, ilk adımları muhalefete yaptığı ziyaretle attı. Ziyaretlerin ön planında TBMM'ye gelecek İsrail anlaşması görülse de, görüşmenin kilit noktasında Suriye ile normalleşme adımları yer aldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı CHP Genel Merkezi'nde kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu, kameraların karşısına geçti. Çavuşoğlu, “Dışişleri Bakanı olarak, dış politika konusunda son zamanlardaki gelişmeler hakkında Sayın Genel Başkana bilgi verdim, değişik konularda sorularına cevap verdim. Grup başkanvekilimiz Mustafa Elitaş da Meclis gündemindeki konularla ilgili grubumuzun düşüncelerini paylaştılar ve son derece verimli bir toplantı oldu” diye konuştu.

Darbe girişimi sonrasında oluşan uzlaşı kültürünün bir yansıması olarak CHP'yi belirli konularda bilgilendirmek istediklerini anlatan Çavuşoğlu, “Bir kez daha Sayın Kılıçdaroğlu’na bu faydalı görüşme için teşekkür ediyorum” dedi.

İsrail anlaşması kararı


TBMM'de Görüşmenin içeriğine dair soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, görüşmede İsrail anlaşmasının da gündeme geldiğini ve bu konuda da Kılıçdaroğlu'nun sorularını yanıtladıklarını, genel dış politika çerçevesinde de bilgi verdiklerini aktardı. Çavuşoğlu, "Bu anlamda, Meclis Danışma Kurulu karar verecek, gündeme ne zaman gelir, ne zaman gelmez. Biz Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail’le imzaladığımız anlaşmayı Başbakanlığa gönderdik. Tam bu arada da hain darbe girişimi oldu ve Başbakanımız bu anlaşmayı Meclis’e henüz göndermedi. Bundan sonraki süreçte, Meclis karar verecek. Önce Dışişleri Komisyonu’na daha sonra da Genel Kurul’a gelir. Biz bu konu gündeme geldiği zaman Dışişleri Bakanlığı olarak hem Meclis’e bilgi vereceğiz hem de o gün Meclis’te müzakere yapılırken orada bulunacağız ama karar yüce Meclisindir” diye konuştu.

Suriye tutumumuz aynı

Çavuşoğlu, Suriye konusunda ise, Türkiye’nin tutumunun belli olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: “Biz en başından beri Suriye’deki yönetimin kapsayıcı olması gerektiğini ve tüm farklı etnik grupların, dini grupların kapsanması gerektiğini, bu anlamda da laik, seküler bir yönetimin olması gerektiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Başından beri tutumumuz budur. Rusya dahil birçok ülkeyle bu konuda hemfikiriz. Uçak düşürme hadisesinden önce de bu konularda Rusya ile mutabık kalmıştık. Şimdi, önümüzdeki süreçte ateşkesin sağlanması ki, bugüne kadar maalesef BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen ya da uluslararası Suriye destek kurulunun aldığı kararın BM Güvenlik Konseyi tarafından da onaylanmasına rağmen maalesef ateşkes tam olarak sağlanamadı. Şuanda bir koridor var ama Halep de kuşatma altında, rejim ve Rusya saldırılarını maalesef sürdürüyor. İnsani yardım şu anda gündemde. Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz, getireceğiz. Uluslararası işbirliği anlayışı içerisinde BM ile beraber bu konuda Türkiye aktif çalışıyor. En önemli konu; siyasal dönüşüm nasıl sağlanacak? Geçiş hükümeti, yönetimi nasıl olacak? Geçiş yönetiminin mutlaka kapsayıcı olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Bir an önce de Cenevre’de müzakerelerin tekrar başlaması gerektiğini söylüyoruz. Esad’ın gitmesi, kalması konusunda değişik ülkelerin değişik tutumları var. Türkiye başından beri Esad’in gitmesi gerektiğini söylüyor ve 600 bin civarında insanın ölümüne sebep olan bir rejimin Suriye’yi yönetemeyeceğini ve bu şartlar altında da özellikle Suriye’nin değişik kesimlerinin ve muhalefetin Esad etrafında birleşmeyeceğini ve bu konuda da muhalefetin son derece katı olduğunu söylüyoruz. Bu tutumumuzda herhangi bir değişiklik bugüne kadar yok”.

ABD sözünü tutsun

PYD Fırat'ın doğusuna dönsün Membiç’in IŞİD’ten kurtarılması, PYD’nin bölgeden ayrılması ve bu konuda ABD temaslara ilişkin de Çavuşoğlu, “Elbette bu beklentimiz var. Sadece beklenti değil, ABD’nin bu konuda sözü var, bizzat Obama’nın sözü var.

Membiç operasyonu bittikten sonra oradaki koalisyonun içinde bulunan az sayıda da olsa PYD’lilerin tekrar Fırat Nehri’nin doğusuna geçeceği yönünde ABD’nin sözü var. Şimdi ABD’nin bu sözünü tutması gerekiyor. PYD unsurlarının Fırat Nehri’nin doğusuna tekrar geri dönmesi gerekiyor. Beklentimiz budur. Bu konuda temaslarımızı sürdürüyoruz” yanıtını verdi.

YURT YOLU AÇMIŞTI

Suriye konusunda Türkiye'nin adımı aylar önce Yurt Gazetesi'nde yazılmıştı. Dışişleri Eski Bakanı ve Yurt Gazetesi eski yazarı Şükrü Sina Gürel Şam’a ziyarette bulunmuş, Beşar Esad ile görüşmüştü. Bu görüşmede Esad, "Türkiye ile kardeş olmaya mecburuz" diyerek, barışma sinyalini vermişti.