Tasarı ile 17-25 Aralık paraları sıfırlanacak

Tasarı ile 17-25 Aralık paraları sıfırlanacak

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Varlık Barışı Tasarısı’nı eleştiren muhalefet, “AKP; rüşvet ve yolsuzluk parasını artık sisteme sokabilecek” dedi.

Hükümetin yurtdışındaki paraların, sorgusuz sualsiz yurda getirilmesi için hazırladığı Varlık Barışı Tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sert eleştirilerle karşılaştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, komisyon üyesi milletvekillerine bilgi verirken, yeni düzenlemeyle ülkeye para getirenlere, sırf para getirdi diye soruşturma veya inceleme yapılmasını önleyeceklerini söyledi.

KARA PARA GETİRECEKSİNİZ


Bakan Ağbal'ın açıklamaları komisyonda sert eleştirilere neden oldu. CHP'li Musa Çam, düzenlemeyle ancak 17-25 Aralık'ta bir türlü sıfırlanamayan paraların bu yolla sıfırlanabileceğini belirtti.

Çam, “Bu tasarı, AKP'nin rüşvet ve yolsuzluk çarkından elde ettiği paraları sisteme sokma, artık gizlenemeyecek durumdaki suçlardan kurtulma tasarısıdır. Başkalarının hesabına yapılan tapular artık gerçek sahiplerinin üzerine kaydırılacak” dedi.

MHP'li Mustafa Kalaycı ise tasarı ile uyuşturucu, kaçakçılık, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma gibi kaynağı suç olan paraların ülkeye geleceğini vurguladı. Eski Maliye Bakanı ve CHP Milletvekili Zekeriya Temizel de tasarı ile şüpheli işlemlerin aklandığını söyledi.

CHP'li Mehmet Bekaroğlu da Panama ve benzeri yerlerde bir sürü uyuşturucu ve rüşvet parasının olduğunu kaydederek, “Yani rüşvet alanın yanına kâr mı kalacak?” diye sordu.

‘BABAN ÖLECEK PARAYI ONA YAPALIM’


CHP Milletvekili Haluk Pekşen, düzenlemeyle suçtan elde edilen paraların aklanmasının önünün açılacağını, başkalarının üzerine para aktarma maddesinin hastanelerdeki ölümcül hastaların kullanılmasına neden olacağını bildirdi. Pekşen, “Kara parasını ülkeye getirenler hastanelerin örneğin onkoloji bölümüne gider, hasta yakınlarıyla pazarlık yapar. ‘Baban zaten ölüyor onun üzerine parayı yatıralım, baban ölünce çekip bize verirsin, sana komisyonunu veririz' derler” değerlendirmesi yaptı.(Sözcü)