TBMM Anayasa Komisyonu Bașkanı: Başkanlıktan vazgeçmedik

TBMM Anayasa Komisyonu Bașkanı: Başkanlıktan vazgeçmedik

Meclis Anayasa Komisyonu Bașkanı, AKP Milletvekili Mustafa Șentop, parti olarak bașkanlık sisteminden vazgeçmediklerini açıkladı.

AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Bașkanı Mustafa Șentop, NTV'de açıklamalarda bulundu.

Yeni anasayada AKP'nin bașkanlık sisteminden vazgeçmediğini söyleyen Șentop, "Diğer seçeneklere açık olduğumuzu söylüyoruz ama bu bașkanlık sisteminden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor" dedi

Şentop şunları söyledi:


"Cumhurbașkanımızın Bașbakan olduğu dönemde mecliste bir çalıșma yapıldı ve dört parti 60 madde üzerinde bir mütabakat sağlandı. Bir haftasonu Sayın Kılıçdaroğlu, mütabakat sağlanmıș olmasına rağmen diğer partileri ișaret etti. 26. dönemde de yeni bir komisyon kuruldu ama kısa sürede dağıldı. Yeni anayasa yapımında kurulan komisyon ișleseydi bütün partilerin düșüncesini belirttiği bir süreç ișleyecekti. AK Parti'nin bașkanlık sisteminden vazgeçtiğine dair düșünceler doğru değildir. Bize göre Türkiye'de gerekli olan sistemdir bașkanlık sistemi. Ama bu bizim vazgeçmeyeceğimiz bir düșünce değildir. Diğer partilerle anlașabildiğimiz takdirde yarı bașkanlık, partili cumhurbașkanlığı sistemlerini de düșünebiliriz. Bizim temel aldığımız bașkanlık sistemi Amerika'dakine benzer. ABD'den ayrıldığımız nokta federasyon sistemidir. Türkiye'de üniter bir yapı var. Bizim önerdiğimiz modelde de üniter yapı üzerinden olușturulmuș bir bașkanlık sistemi var. Türkiye açısından federasyon mümkün değil. Türkiye'nin tarihi toplum șemasında federasyon yok"