TKP'den TİSK'e: Yüzsüzsünüz!

TKP'den TİSK'e: Yüzsüzsünüz!

TKP Emek Merkezi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Emek Merkezi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi. Açıklamasında Berat Albayrak'ın emekçi düşmanı saldırı paketine katkı koymaya hazır olduğunu ifade eden ve kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak değişiklikler hakkında demeçlere yer veren TİSK'e TKP'den tepki geldi. 

TKP'nin yaptığı açıklamada, "Patronlar, sadece krizin faturasını emekçilere çıkarmakla kalmıyor, bu fırsattan istifade ederek emekçilerin en önemli haklarını da gasp etmeye yelteniyorlar" denilerek emekçilerin haklarının gasp edileceği vurgulandı.

TİSK, yaptığı açıklamada, “Birbirinden bağımsız olarak yapılan işsizlik sigortası, iş güvencesi ve kıdem tazminatı uygulamalarının ortak amaca hizmet ettikleri göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi, işveren maliyetlerinin hakkaniyete uygun bir düzeye indirilmesine, istihdamın artırılmasına ve dolayısıyla rekabet gücü artacak işletmelerin ülke ekonomisine daha güçlü katkı sunmasına vesile olacaktır” ifadeleriyle Bakan Berat Albayrak’ın açıklamalarına destek vermişti.

TKP Emek Merkezi imzasıyla yayınlanan tepki açıklaması şöyle:

"Patronlar, sadece krizin faturasını emekçilere çıkarmakla kalmıyor, bu fırsattan istifade ederek emekçilerin en önemli haklarını da gasp etmeye yelteniyorlar.

Aynı amaca hizmet ettiğini iddia ettikleri işsizlik sigortasının kaynak aktarımları ile yağmalandığı, iş güvencesinin arabuluculuk düzenlemesi ile kurban pazarlığına dönüştürüldüğü Türkiye’de işçinin en önemli güvencelerinden biri olan kıdem tazminatına yönelik bu saldırı on yıllardır hayallerini kurdukları bir düştü.

Yapılmak istenen, kıdem tazminatı ile patronların ilişkisini en aza indirmek, maliyetleri azaltmak, işçilerin tazminatlarının yine işçilerin kendi ceplerinden karşılanmasını sağlamak ve işçilerin masrafsızca işten çıkarılmasını sağlamaktır. Sonuç işsiz kaldığı gün sokakta kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan milyonlardır.

Patronlar, “her kesimin mutlu olacağı çözümlerden” bahsederken de, “işletmelerin ülke ekonomisine daha güçlü katkı” sunacağını söylerken de sadece kendi ceplerini düşünmektedirler. İstihdamın artırılmasından anladıkları, işçilerin gelirlerinin artması değil teşviklerle kendilerine kaynak aktarılmasıdır. Kısılmak istenen, patronların üretim maliyeti değil, emekçinin alınteri, iş güvencesi ve kazanılmış haklarıdır.

İşçi sınıfı buna izin vermeyecektir!"