TKP'den TRT'ye teşekkür

TKP'den TRT'ye teşekkür

TRT, Seçim döneminde neredeyse sadece AKP propagandası yaparken, haberlerinde seçime giren partilerden Türkiye Komünist Partisi'ne (TKP) ise hiç yer vermedi. TKP, TRT'ye tepki gösteren bir açıklama yaptı. 

Tarafsızlık ilkesi ile yayın yapması gereken ancak tüm kanallarıyla, halkın parasıyla iktidarın borazanı haline gelen TRT, seçime katılan Türkiye Komünist Partisi (TKP)‘ne hiç yer ayırmadı. TKP, TRT’ye teşekkür ederek tepki gösterdi.

“Sahibinin sesi TRT’ye çok teşekkür ediyoruz” başlıklı bir açıklama yapan TKP, “Yurttaşlarımızın vergilerini kullanan bir kamu kuruluşu olarak seçimlerde gözetmesi gereken eşitlik ilkesini tamamen bir kenara bırakarak partimize haberlerinde hiç yer vermeyen TRT’ye teşekkürü borç biliriz” dedi.

Açıklamada, “TRT yönetimi 31 Mart yerel seçimlerine katılan partilerden biri olan Türkiye Komünist Partisi’ne bir kez olsun yer vermeyerek partimizin itibarını korumuş, seviyesiz ve provokasyoncu bir yayıncılığın kirinin partimize bulaşmasına izin vermemiştir. Bu titizliğin devam edeceğini ümit ediyoruz. Hükumetten de talebimiz, TRT’nin gevşemesine izin vermemesi ve yanlışlıkla TKP’ye ilişkin haber yapılmasını engellemesidir” ifadeleri kullanıldı.

TRT’NİN AYIRDIĞI SÜRE

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, TRT’nin 1-28 Şubat tarihleri arasını kapsayan ‘siyasi haber raporunu’ açıkladı. Buna göre kanal, bu süre zarfı içinde AKP ve MHP’ye toplam 53 saat 30 dakika, CHP ve İYİ Parti’ye ise toplam 14 saat yer verdi.

TRT Haber’in siyasi partilere yönelik haberler, canlı yayınlar, haber programları ve siyasi mitinglerde AKP ve MHP aleyhine herhangi bir ifadeye yer verilmedi.

TRT’nin şubat bültenlerinin dökümü şöyle:

AKP: 49 saat 58 dakika 12 saniye lehte. Aleyhte yayın hiç yok.
MHP: 3 saat 32 dakika 26 saniye lehte. Aleyhte yayın hiç yok.
CHP: 5 saat 47 dakika 25 saniye lehte, 5 saat 56 dakika 15 saniye aleyhte.
İYİ Parti: 55 dakika 32 saniye lehte, 1 saat 11 dakika 53 salise aleyhte.
Cumhur İttifakı: 53 saat 30 dakika 38 saniye lehte. Aleyhte yayın yok.
Millet İttifakı: 6 saat 52 dakika lehte, 7 saat 8 dakika aleyhte yayın.

PARA YANDAŞ ŞİRKETLERE AKTARILDI

TRT’nin, sahip olduğu teknik olanaklara ve binlerce çalışanına rağmen yandaş yapım şirketlerine yaptırdığı ve kiraladığı programlar için yüzlerce milyon lira ödediği Sayıştay raporuyla da kanıtlandı. Kurum dışına yaptırılan programlar ve temin edilen haberler için geçen yıl 882 milyon 135 bin lira ödeyen TRT, kiraladıkları için ise 14 milyon 607 bin lirayı yandaş yapım şirketlerine aktardı.