Türkiye'yi karanlık bir 2023 bekliyor

Türkiye'yi karanlık bir 2023 bekliyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, göçmen çocuklarına dikkat çekerek, “Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle, gözümüzün önünde, kayıp bir kuşak yetişiyor” dedi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tekin, Türkiye’nin eğilmesi gereken en ciddi güvenlik sorununun kayıp kuşak sorunu olduğunu savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin İstanbul'daki göçmen sorununa dikkat çekti.

İstismarın en acımasız türü olan çocuk işçiliğinin başta İstanbul olmak üzere giderek artığının altını çizen Tekin, ‘Hasat zamanları yaklaştıkça çocuklar hayattan kopuyor’ diyerek mevsimlik tarım işliğine değindi. Tekin açıklamalarına şöyle devam etti: 

‘’Bugün Türkiye’de sayıları 3.5 milyonu bulan mültecilerin yarısından fazlası çocuk. Bu çocukların en az 1 milyonu okul çağında olduğu halde kalemle, kağıtla tanışmamış. Türkiye rakamları yüzbinlerle ölçülecek kayıp bir nesille karşı karşıya. Suriyeli mülteci çocukların eğitime erişim hakkı hükümet tarafından sağlanamıyor.  2023’te bizi bekleyen, umutsuz, eğitim hakkı elinden alınmış, işsizlikle boğuşan ve doğal olarak tepkili milyonlarca genç. Eğitim hakkı bir yerde yaşam hakkıdır. Türkiye'de okuma şansı bulamayınca, savaşmak üzere Suriye'ye dönerek muhalif güçlere katılan ve 16 yaşındayken ölen bir gencin annesi ne diyor; 

‘’insan hastalanırsa tedavi olur ve iyileşir. Ama bir çocuk okula gitmezse, bu ileride büyük bir sorun olur; ya sokağa düşer, ya Suriye'ye döner ve savaşırken ölür, ya radikalleşir ve bir köktendinci olur, ya da Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken denizde ölür.’’
‘Binlerce insanı siyasi pazarlıklar malzemesi yapmak ne acıdır. Suriyeli Mülteciler 5 yılı aşkın süredir Türkiye’deler bu kalıcı olacaklarının işaretidir. Hükümet acilen buna ilişkin politikalar oluşturmalıdır.  Yaşanan ihlaller çocuk işçiliğinden, insan ticaretine kadar akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Ölü bedenleri kıyıya vuran çocuklar, artık gündemimizde bile değil.

YOKSULLUK KADER DEĞİLDİR 

Türkiye’de daimi olarak yoksulluk eşiği altında yaşayan 17 milyon kişinin neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor. Güçlü Türkiye, ekmek bulamayan çocukların sırtlarında mı yükselecek? Bun sorunun cevabını istiyorum. Amacım bu çocukların çaresizliklerine ses olmaktır. Yıllardır hedefim Öteki Türkiye’nin  çocuklarının yaşam hakkı için, çocuk kalabilmeleri için acilen harekete geçilmelidir.

KONUMUZ MÜLTECİLER DEĞİL TÜRKİYE’NİN GELECEĞİDİR

Suriye’den gelen mültecilerin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Tekin; 

‘’Türkiye’yi de değiştiriyor, şekillendiriyor. Suriyeli mültecilerin topluma olan etkisini, ekonomiye olan etkisi ve diğer tüm alanlardaki değişimin ve dönüşümün bir bütün halinde değerlendirilmesi gerekiyor. Sadece Suriyeli konusunu değil, Suriyeliler de dâhil olmak üzere Türkiye’de zaten var olan mevcut sorunların nasıl değiştiğini tartışmak, konuşmak gerekiyor. Göçmen karşıtlığı da dâhil olmak üzere önyargılarımıza yüzleşmek için çok kritik bir noktadayız’ dedi.