Yeni Tüzüğe 88 kaldı

Yeni Tüzüğe 88 kaldı

CHP'nin Tüzük Kurultayı'nın ilk günü bugün tamamlandı. Tüzük görüşmeleri ve oylaması yarın sabah 09:30'da tekrar başlayacak. Tüzük taslağındaki 90 maddeden 2'si bugün oylandı ve kabul edildi. Geriye kalan 88 maddenin görüşmesi ve oylaması yarın yapılacak.

Barış CAN / YURT

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 19. Olağanüstü Kurultayı Hakkı Süha Okay'ın Divan Başkanı seçilmesi ile sabah saatlerinde başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılış konuşmasıyla devam etti. CHP liderinin konuşmasında sonra taslağın tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Birçok milletvekili ve delege söz alarak tüzük taslağı hakkında görüşlerini dile getirdi. Bazıları taslağa destek verirken, bazıları ise taslağı eleştirdi.

Tüzük Kurultayı’nda Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin söz alarak taslak tüzüğe çok sert eleştirilerde bulundu.

Tüzük taslağının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesine ilişkin ilk oylama yapıldı. Edinilen bilgiye göre ilk oylamada 130 ret oyuna karşılık, taslağın maddelerinin görüşülmesine geçilmesine 840 oyla karar verildi.

İLK MADDE KABUL EDİLDİ

CHP’nin ‘Kuruluş ve İlkelerini’ düzenleyen ilk maddesi ok çokluğu ile kabul edildi.

Kabul edilen birinci madde şu şekilde:

İKİNCİ MADDE GÖRÜŞMELERİ

İKİNCİ MADDE 790 OYLA KABUL EDİLDİ

İstanbul milletvekili İlhan Cihaner'in 2'nci maddeye eklenmesini istediği önerge nitelikli çoğunluğun olmaması sebebiyle reddedildi. Oylamada 259 kabul, 306 red oyu kullanıldı.

"Bu Tüzük girişimi neden yapıldı? Ön seçim konusunda neden geri adım atıldı? Neden tüzüğü değiştiriyoruz?" soran Cihaner, "Sayın komisyonun sunduğu maddeler soyuttur. Varolan maddenin değiştirilip soyut, belirsiz maddelerin içerisinde olduğunu iddia etmek emek mücadelesine zarar verecektir. O yüzden bu haliyle kabul edilmesinin yani mevcut yürürlükteki tüzük halindeki vurgunun kalmasını çok daha uygun olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

‭Tüzük taslağında partinin amaçlarının düzenlendiği madde 790 oyla kabul edildi.‬

YARIN DEVAM EDİLECEK

İlk 2 maddenin oylanmasından sonra Tüzük görüşmelerine yarın 09:30'da başlamak üzere ara verildi.