'Yerel seçimin iptal edilmesi için kurulan tezgâhı görmeye hazır mısınız?'

'Yerel seçimin iptal edilmesi için kurulan tezgâhı görmeye hazır mısınız?'

Yerel seçimler öncesi kritik bir iddia ortaya atıldı. 

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, “Şaibelerle dolu olduğu açık seçik belli olan ve 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimin kısmen ya da tamamen iptali için kurulan tezgâhı görmeye hazır mısınız?” diye sordu.

Seçim öncesi iki önemli şaibenin kurgulandığını öne süren yazar, birinci şaibenin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım'ın görevinden istifa etmemesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilmesi olduğunu savundu. 

Yıldırım’ın, Anayasa'nın 94. maddesini, seçim ve siyasi partiler yasalarını ihlal ettiğini söyleyen Uğuroğlu, “Anayasa ve yasaların çiğnenmesi ile Binali Bey İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine katılır ve kazanırsa YSK, mazbatasını verir ve göreve başlatır. Erdoğan, ‘Atı alan Üsküdar'ı geçti’ der ve bu konuyu kapatır. Binali Bey seçimi kaybeder, Ekrem İmamoğlu kazanırsa, 7 Haziran 2015 milletvekili seçimini Erdoğan'ın iptal etmesinde olduğu gibi bu kez de YSK, İstanbul seçimini iptal ederek yeniletir” ifadelerini kullandı. 

Yeniçağ yazarına göre ikinci şaibe ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yapısı çerçevesinde planlandı. TBMM Genel Kurulu'nda, YSK Başkanı da dahil olmak üzere toplam altı üyenin Ocak 2019'da görev süresi dolmasına rağmen torba yasa teklifiyle bu üyelerin görev sürelerini bir yıl uzatıldığını hatırlatan Orhan Uğuroğlu, konuya ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde siyasi partiler masasında yıllarca görev yapan Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun görüşlerine yer verdi.

Eminağaoğlu'nun demeci şöyle:

Görev süresi dolan altı üye göreve devam ederek yerel seçim yapılırsa ne olur?

1-  AKP, İstanbul ve Ankara'yı kazanır oyları yüzde 40'larda olursa yine atı alan Üsküdar'ı geçmiş olur.
2-  AKP, İstanbul ve Ankara'yı kaybeder oyları yüzde 30-35 bandına düşerse gündeme acilen, "YSK'nın anayasal uygunsuzluğu" getirilir.
3-  Anayasa Mahkemesi (AYM) devreye sokularak "Anayasa ihlal edildi" kararı çıkartılır.
4-  AYM kararı sonucunda, altı üyenin yerine Yargıtay ve Danıştay'dan yeni üyeler seçilerek 31 Mart yerel seçiminin tekrarlanması sağlar.
5-  O günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri Fırat'ın Doğusuna askerî harekât sürdürüyor ise; a. Yerel seçim savaş gerekçesi ile 1 yıl ertelenebilir. b. Yeni üyelerin seçilmesi ile yeni seçim takvimi belirlenerek bu yıl yerel seçim tekrarlanabilir.
6- Hatta çıkan sonuca göre Cumhurbaşkanı istifa ederek milletvekili seçimi ve yerel seçim üçü bir arada yenilenebilir.