Yıldırım: ‘İnce, ince ince konuşuyorsun da yetkin yok, nasıl olacak?’

Yıldırım: ‘İnce, ince ince konuşuyorsun da yetkin yok, nasıl olacak?’

Başbakan Yıldırım, "CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Bay İnce çıkıyor, 'Ben şunu, bunu yapacağım' diyor. Ama parti başkanı da 'Biz cumhurbaşkanlığı sistemini kaldıracağız, parlamenter sisteme döneceğiz. Parlamenter sistemde de cumhurbaşkanı sembolik olacak, yetkileri olmayacak' diyor. İnce, ince ince konuşuyorsun da yetkin yok, nasıl olacak?" dedi.

Yıldırım, Ordu Büyükşehir Belediyesini ziyaretinin ardından karayoluyla Ünye'ye geldi. Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Büyükşehir Belediyesince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen iftarda Ünyelilerle buluştu.

Burada yaptığı konuşmada Yıldırım, 24 Haziran seçimlerin önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne diyorlar? 'Parlamenter sisteme geri döneceğiz.' Parlamenter sistem eğer çok iyiydi ise 1960, 1971, 1980 darbesi oldu, niye 28 Şubat oldu? Niye 17/25 Aralık yargı darbesi oldu? Niye 15 Temmuz hain darbe kalkışması oldu? Parlamenter sistem sorun, darbe, vesayet üretti, Türkiye'nin enerjisini tüketti, zaman kaybettik. Bu darbeler olmasaydı, beraber yola çıktığımız Güney Kore'nin önüne geçmiştik. 1980'li yılların hemen önünde, 1978'de Kore ile beraber başladık ama Kore bugün Türkiye'nin 2 katından fazla milli gelire sahip. Maalesef yıllarımızı çaldılar, enerjimizi boşa harcattılar. Bir yandan terörle mücadele, diğer yandan vesayetle mücadeleyle gele gele 2001 krizine kadar geldik."

Milletimiz, öyle inanıyorum ki 24 Haziran seçimlerinde, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'Durmak yok, yola devam.' diyecek. Türkiye, bölgede bir istikrar adası olarak kalmaya devam edecek. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Demokrasi içinde kalarak ülkemizi daha da ileriye taşıyacağız, refahı yaygınlaştıracağız.”

'MİLLET İNCE'Yİ ELER, ERDOĞAN'I SEÇER'

Vaatlerde ölçünün olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Versinler, vaat etsinler, bununla ilgili sıkıntı yok ama şunu bilmek lazım. Vaat edenin kim olduğuna, geçmişine, siciline bakmak lazım. Millet, AK Parti vaat ederse yapar diyor. CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Bay İnce çıkıyor, 'Ben şunu, bunu yapacağım.' diyor. Ama parti başkanı da 'Biz cumhurbaşkanlığı sistemini kaldıracağız, parlamenter sisteme döneceğiz. Parlamenter sistemde de cumhurbaşkanı sembolik olacak, yetkileri olmayacak.' diyor. İnce, ince ince konuşuyorsun da yetkin yok, nasıl olacak? Bir yandan parlamenter sisteme döneceksin, bir yandan da büyük büyük laflar edeceksin. Bizim millet ince eler sık dokur, İnce'yi eler Erdoğan'ı seçer. Bu kadar basit" değerlendirmesinde bulundu.

‘MECLİS DAHA GÜÇLÜ OLACAK’

Bu seçimlerle Meclisin daha güçlü hale geldiğine dikkati çeken Yıldırım, "Kafa karıştırmak için 'Cumhurbaşkanını seçelim de gerisi mühim değil.' diyorlar. Mühim olmaz mı? Milletvekillerinin her biri artık kanun teklifi verebilecek. Cumhurbaşkanı bütçe hariç kanun teklif veremiyor. Dolayısıyla güçlü Meclis, güçlü hükümet, güçlü Türkiye diyoruz. Yeni sistemde bürokrasi azalacak, çift başlılık sona erecek. Yönetimde sadeleştirmeye gidiyoruz. Mesela şekilde görülen Başbakan olmayacak. Artık Cumhurbaşkanı var ama boş durmayacağız, Meclis de lazım. Mecliste Cumhurbaşkanımıza destek vereceğiz. Zamanı daha etkin kullanacağız. İcraatları zaman kaybetmeden daha hızlı hayata geçireceğiz. İhracatta yükselme devam edecek." ifadelerini kullandı.

'TERÖRÜ MİLLETİMİZİN GÜNDEMİNDEN ÇIKARACAĞIZ'

Göreve geldiğinde "Terörü milletimizin gündeminden çıkaracağız, milletimiz rahat olsun." dediğini hatırlatan Yıldırım, "Terörü birinci derecede ülkenin gündeminden çıkardık. Terör dışarıdan geliyor. En yakın dost bilinen ülkeler, bunlara kol kanat geriyor. Biz de Fırat Kalkanı ile Cerablus'ta, Rai'de ve daha sonra Zeytin Dalı Harekatı ile terörü mahallinde etkisiz hale getirdik." dedi.

'SEN PARTİNİ İKNA EDEMEMİŞSİN'

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin partinin genel başkanlığına aday olduğunu ama güvenip partide genel başkanlık görevine getirmediklerine değinen Yıldırım, "İki sefer seçmediler. Şimdi biz seçmedik, Türkiye seçsin diye Türkiye'den destek istiyorlar. Güvenseydiniz önce siz seçerdiniz. Sizin seçmediğinizi Türkiye niye seçsin kardeşim? Sen partini ikna edememişsin. Milleti nasıl ikna edeceksin" şeklinde konuştu.

Yıldırım, 12 seçimden zaferle çıkan Ünye'nin milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan ile "Durmak yol yola devam." diyeceğine inandığını sözlerine ekledi.