YSK üyelerini kim seçiyor, nasıl karar alınıyor?

YSK üyelerini kim seçiyor, nasıl karar alınıyor?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılan yerel seçimler sonrası aldığı kararlar ile Türkiye'de en çok tartışılan ve merak edilen kurumlardan biri oldu. Özellikle İstanbul özelinde alacağı kararlar da merakla bekleniyor.

İstanbul'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Büyükçekmece'deki seçimlerin iptalini talep etmesi üzerine YSK bugün ilçeyle ilgili toplantısına başlamış ancak daha sonra bu görüşmeyi ertelemişti.

YSK'nın Büyükçekmece ile ilgili vereceği karar ise İstanbul'daki seçimlerin sonuçlarını etkileyebilir. YSK kaynaklarının BBC Türkçe'ye verdiği bilgiye göre kurul, karar vermek için İstanbul'daki tekrar sayımların sona ermesini bekleyecek.

Diğer yandan YSK'nın Çarşamba günü itiraz üzerine verdiği, haklarında 692 ve 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmemesi kararı da çokça tartışıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, başkan seçilen KHK'lı kişiler yerine ikinci sıradaki adaylar mazbata alacak.

Erzurum'un Tekman, Diyarbakır'ın Bağlar ve Lice, Van'ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ile Siirt'in Gökbaş Beldesi'ne belediye başkanı seçilen adaylar KHK ile daha önce kamudaki görevlerinden ihraç edilen isimler.

YSK ÜYELERİNİ KİM SEÇİYOR?
Anayasa'da "Yasama Bölümü" içinde yer alan ve seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten YSK yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşuyor.

Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca, kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor.

Üyeler de, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçiyor.

Ayrıca seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi parti ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yetki verilmiş olması şartıyla YSK'da bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabiliyor.

Bu temsilciler kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor ancak oy kullanamıyorlar.

YSK'nın internet sitesinde işlevi ile ilgili, "Yüksek Seçim Kurulu hem idari hem de seçim yargısı ile görevli, verdiği kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamayan, nevi şahsına münhasır, bağımsız bir Kuruldur" ifadesi kullanılmaktadır.

YSK NASIL KARAR ALIYOR?
YSK'nın yapılan itirazlar hakkında nasıl karar vermesi gerektiği 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"unun 113. maddesi ile düzenleniyor.

Buna göre bir kurulun kararını itiraz yolu ile tetkik eden üst kurul itirazı kabul ettiği takdirde, yapılması gereken işlem hakkında da karar veriyor.

Kurullar kararlarını salt çoğunlukla alıyor. Oyların eşitliği halinde sonucu başkanın oyu belirliyor.

YSK, seçimin sonunda verilecek tutanaklara karşı yapılan itirazları incelerken tam sayısı ile toplanıyor ve salt çoğunlukla karar alıyor.

Oyların eşitliği halinde sonucu başkanın oyu belirliyor.