YURT ÖZEL | Eminağaoğlu'ndan 'olağanüstü itiraz' açıklaması!

YURT ÖZEL | Eminağaoğlu'ndan 'olağanüstü itiraz' açıklaması!

Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP'nin İstanbul için yaptığı 'olağanüstü itiraz' ile ilgili YURT'a değerlendirmelerde bulundu.

Serdar Yüce

Eski YARSAV Başkanı, hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP'nin İstanbul için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı 'olağanüstü itiraz' başvurusu ile ilgili YURT'a değerlendirme yaptı ve İstanbul için bu yolun neden kapalı olduğunu anlattı. Seçimlerde olağanüstü itiraz yoluna, seçim tutanağının yani mazbatanın düzenlenmesinden sonraki 'yedi gün' içinde başvurulabildiğini ama bu yolun her konuyu kapsamarığını belirten Eminağaoğlu, "Sadece seçimin sonucuna etkili bir olay veya durum nedeniyle, kanıt ve gerekçeleri de açıkça gösterilerek başvurabilmek olanaklı" diye konuştu.

ADAYLARLA İLGİLİ NEDENLER
Olağanüstü itiraz nedenlerinin adaylarla, seçmenlerle ve diğer konularla ilgili olarak üç ana başlık altında toplandığını belirten Ömer Faruk Eminağaoğlu "Seçim Yasası’nda adaylarla ilgili olağanüstü itiraz nedenlerinin sadece adayın 'Türk vatandaşı olmadığına, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğuna, ilkokul mezunu olmadığına, seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkûmiyetinin bulunduğuna', ilişkin bu dört nedenden herhangi biri ileri sürülerek, yine YSK kararlarına göre ayrıca mahkeme kararları uyarınca yasaklılık, hak yoksunluğu ve askerlik yapmama nedenleri ile yapılabileceği belirtiliyor" diye konuştu.

SEÇMENLERLE İLGİLİ NEDENLER
Seçim Yasası'na göre, kesinleşen sandık seçmen listeleri esas alınarak, bu listelerde yer alanlar oy kullanabilirken, bu listelerde yer almayanlar oy kullanamadığına değinen Eminağaoğlu, "Seçmen listeleri kesinleştikten sonra, taşıma seçmen veya başka bir nedenle seçmen olunamayacağı veya olunabileceği gibi iddialar ya da askı süresinin yetersizliği gibi nedenler ileri sürülemiyor" dedi.

Yine listeler kesinleştikten sonra, listelerde yer almasalar bile oy kullanabilecek kişileri de yasanın sınırlı olarak saydığına işaret eden Eminağaoğlu, "Bu kişiler ise, askı süresinde başvurmalarına rağmen kesinleşen listede adı yer almayan veya sandıklarla ilgili olarak resmen görevlendirilen kişiler olup, bunların da hangi koşullarda oy kullanabilecekleri yasada açıklanıyor" ifadelerini kullandı.

SONUCA ETKİ ETMESİ...
Öte yandan Seçim Yasası’nda, kesinleşen seçmen listesinde yer alsalar bile, seçmen yeterliliğini kaybettiren durumları oy verme gününe kadar resmi belge ile ortaya konulan kişilerin de oy kullanamayacağı, örneğin adları kesinleşen listede olsa bile Seçim Yasası’nın 8'inci maddesinde belirtildiği üzere, bu arada kısıtlanan veya (bu dönemde bile kesinleşen bir mahkûmiyet kararı gereği) kamu hizmetlerinden yasaklananların ya da tutuklu seçmen listesinde kayıtlı iken bu dönemde tahliye olanlar da oy kullanamıyor. Hukukçu Eminağaoğlu "İşte seçmenlerle ilgili bu durumlara aykırı olarak oy kullandırılması veya kullandırılmaması, bu durumun da ancak seçim sonucuna etkili olması, yani ancak bir seçilememe durumu yaratabilmesi, olağanüstü itiraz nedeni olabiliyor" ifadelerini kullandı.

HALKIN İRADESİ HUKUKUN GEREĞİDİR
Eminağaoğlu, 'olağanüstü itiraz' nedeni sayılacak diğer nedenleri ise "Seçim sonuçlarına etkisi olabilecek, seçmen ve adaylar dışındaki, maddi vakıa ve olaylar da, açıkça kanıt ve gerekçeleri ortaya konularak, olağanüstü itiraz konusu edilebiliyor" diye açıkladı.

Değerlendirmelerinin ardından iktidara da bir çağrı yapan Eminağaoğlu "Bu hukuksal gerçeklik karşısında; İstanbul yerel seçimlerinde hukuk ve demokrasi dolanılmamalı, halkın ortaya çıkan iradesinin yani hukuk ve demokrasinin gereği yerine getirilmeli" diye konuştu.