'Yüzde 2'lik oy kaybı, MHP'yi baraj altı bırakır'

'Yüzde 2'lik oy kaybı, MHP'yi baraj altı bırakır'

Fehmi Koru: Meral Akşener’in seçmende bir karşılığı var; yüzde 2'lik oy kaybı, MHP'yi baraj altı bırakır

Fehmi Koru kendi sitesinde yayınladığı yazısında seçim barajı tartışmalarına değindi. Hollanda’da seçim barajı sadece yüzde 0.67… hatırlatmasında bulundu.

AKP'nin 2002'de nasıl tek başına iktidar olduğuna değinen Koru "AK Parti’nin iktidara ilk ulaştığı 2002 genel seçiminde DYP 0.44 eksikle baraja takılmıştı (Oyu yüzde 9.56’da kalmıştı). MHP (8.35), Genç Parti (7.26), DEHAP (6.23) ve ANAP (5.12) baraja takılan diğer partilerdi." dedi.

Koru'nun 'seçimlerde ittifak' tartışmasına ilişkin yazısının ilgili bölümü şöyle:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kurmaylarına “İttifak yolunu kolaylaştırmak için yasal değişiklikler konusunu araştırın” talimatı verdiği kulaklara geliyor.

MHP’nin baraj sıkıntısı yok, ama İYİ Parti gerçeği var…

MHP’nin kâğıt üzerinde baraj sıkıntısı yok. 7 Haziran’da yüzde 16.29 olan oy miktarı 1 Kasım’da yüzde 11.9’a, çıkardığı milletvekili sayısı da 80’den 40’a düştü, ama sonuçta 5 ay arayla kendi adaylarıyla girdiği iki seçimde de barajı aşabildi MHP…

Sorun yeni kurulan İYİ Parti rekabetiyle başlıyor.

2002 seçiminde Genç Parti MHP’nin oylarını aşağıya çekmişti; bu defa da İYİ Parti başka partilerle birlikte –hatta diğerlerinden de fazla– MHP’nin oylarına talip.

Anadolu’dan alınan haberler, Meral Akşener’in seçmende bir karşılığı olduğuna işaret ediyor.

Yüzde 2’lik bir oy azalması MHP’yi barajın altında bırakabilir.