CHP Parti Meclisi'ne girmek kolay değil

Başlıkta da belirttiğim gibi CHP’nin gelecek hafta toplanacak kurultayında, Parti Meclisi üyesi olmak öyle kolay iş değil… Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine girenlerin de garantisi yok!

Diyeceksiniz ki neden?

Çok basit… Çünkü parti tüzüğünde yapılan son değişiklikle getirilen cinsiyet ve gençlik kotaları sınır koyuyor.

Şöyle basit bir hesap yapalım… Parti Meclisi’ne girecek üye sayısı 60. Bunun 8’i Bilim Kültür Platformu’ndan seçilecek… Kadın ve gençlik kotasından seçilecek üye sayısı toplam 26… 20, kadın, 6 genç… Bu olmazsa olmaz! Geri kaldı 34… Bu rakamın 17’si, MYK üyeleri, yani Genel Başkan Yardımcıları… Ne kaldı geride 17 isim… İlk bakışta, PM üyeliği  bu 17’nin içine girme yarışı gibi gözüküyor… Tabi bu hesap;  Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, MYK üyelerini bütünüyle sahiplenmesi varsayımının sonucudur.

90 KİŞİLİK ANAHTAR LİSTE


Ancak Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun böyle bir dayatması olmayacak. Kılıçdaroğlu, 60 kişiden fazla ismin yeralacağı bir anahtar liste yapacak. Bir ihtimal bu sayıyı 80 – 90 olarak tespit edecek. Ve delegeye diyecek ki; Benim Parti Meclisi adaylarım bunlar. Siz bu isimler arasından 60’nı seçip bana verin!

CHP’de şu ara yaşanan sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. MYK üyeleri, anahtar listenin geniş tutulmasından yana değil. Elimine olmaktan endişe ediyorlar. Haksız da sayılmazlar, zira parti örgütünde bu MYK’nın yeterince başarılı olamadığı algısı var.

Parti örgütünden görüştüğüm ya da beni arayan partililerden aldığım izlenim ise, Genel Başkanın, örgüte daha çok yer vermesi talebi. Ve yelpazenin dışına çıkılmaması uyarısı… Diyorlar ki; yığınak toplamakla cepheyi düzeltemezsiniz!


UĞUR DÜNDAR İSTEMEDİ


Parti Meclisi’nde kimi görmek istiyorsunuz diye sorduğumda; Adnan Keskin adı hayli mesafe almış gözüküyor. Kimi görmek istemiyorsunuz diye sorunca da özellikle iki isim öne çıkıyor; Aydın Ayaydın ve Sinan Aygün… Ve bu isimler özelinde, CHP ile doku uyuşması olabilecek tüm isimlere karşı kesin bir tavır olduğunu tespit ettim.

Kulislerden aldığım bilgiye göre medyadan iki Dündar’lara PM üyelik önerisi götürülmüş… Uğur Dündar ve Can Dündar… İkisiyle de konuştum; “Hayır” dediler.. Ve eklediler; “Herkes kendi işinde siyaset yapar. Kazanılmış mevziler terkedilmemeli…”

Önceki ve Sonraki Yazılar