Primlerin düşük ödenmesi haklı fesih sebebidir

Eksik ödenen primler için ne yapabilirim?
İyi günler Hüseyin Bey
12 yıldır çalıştığım işyerinden istifa ederek ayrıldım. 12 yıl boyunca SGK primleri düşükten gösteriliyor. Maaşı son 5 senedir bankadan yatırıyor kalan rakamı elden veriyor. Eksik primler için nasıl bir yol izlemeliyim. İstifa ettiğim halde kıdem tazminatı alma ihtimalim var mı?
Teşekkürler
Merhaba Sayın okuyucumuz
Öncelikle belirtmeliyiz ki istifa dilekçesi vermekle hatalı davranmışsınız. 12 yıllık emeğinizin karşılığı olan kıdem tazminatınız istifa etmenizle birlikte heba olmuş. Ancak hukuksal süreç başlatarak bu durumu düzeltebilirsiniz. İşçinin ücretinin gerçek değerinden gösterilmemesi işçi bakımından İş kanununun 24/2. Maddesi çerçevesinde haklı fesih sebebidir. Bu sebeple işten ayrılan bir çalışan istifa etmiş sayılmaz. Ancak bu durumu kanıtlamak da size düşecektir. Yani gerçek ücretinizi kanıtlamak suretiyle hem eksik ödenen primlerinizi geri kazanıp hem de işverenden haklı fesih nedeniyle kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Kıdem tazminatından zaman aşımı 10 yıl olduğundan dava bakımından zaman aşımı söz konusu değil. Bu nedenle bir avukatla görüşerek hizmet tespiti ve kıdeminiz için alacak davası başlatmalısınız.
İyi günler

Tazminat hakkım var mı?
Merhaba Hüseyin Bey
Çalıştığım fabrikada giriş kalite kontrol bölüm şefinin haksız ve yanlış uygulamalarından dolayı bir kaç arkadaşla beraber üst yönetime ıslak imzalı dilekçe yazdık. Kalite direktörü bizimle birebir konuşup dilekçede yazılanların araştırıldığını ve haksız olduğumuzu bildirip bizlere dilekçenin cevabını imzalattılar. Daha sonra imza atanları aynı kalite müdürlüğü altındaki makina kalite kontrol bölüm şefliği altına yolladılar. İşverenin bu davranışı bana ağır geldi. 2005 yılından beri çalıştığım fabrikadan istifa edeceğim. Bu durumda tazminat hakkım doğar mı teşekkürler
Merhaba Sayın Okuyucumuz
İşveren işçiye çalışma koşulları ve iş sözleşmesine ilişkin diğer konularda değişiklik önerisinde bulunabilir. Ancak işçinin önerilen bu değişiklikleri kabul etmek zorunluluğu yoktur. İşçi kendisine yazılı olarak yapılan bu değişiklik önerisine 6 iş günü içinde yanıt vermek zorundadır. İşçi tarafından bu süre içinde kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Yani siz bölüm değişikliği önerisini kabul etmemek hakkına sahipsiniz. İşveren bu durumda değişikliğin gerekli bir nedene dayandığını kanıtlamak suretiyle sizi haklarınızı ödemek suretiyle işten çıkarabilir. Ancak sizin de işe iade davası açma hakkınız var.
İyi günler

İyi günler Hüseyin Hocam
Ben 18 yaşından küçük erkek çocuğuyum sigortalı bir işe girdiğim takdirde yani sigorta başlangıcım yapıldığında yetim maaşım kesilir mi?
Merhaba Sayın okuyucumuz
Sosyal Güvenlik yaşamımızda 5510 sayılı yasa ile birlikte pek çok konuda olduğu gibi yetim aylıkları konusunda da değişiklikler meydana geldi. 506 sayılı eski yasa döneminde yetim aylığı alan öğrenci 25 yaşını doldurmamışsa ve öğrenciliği devam ediyorsa bir işte çalışsa dahi aylığı kesilmiyor ve yetim aylığını almaya devam ediyordu. Ancak Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Yeni SGK yasası bu konuyu değiştirdi. Yeni düzenlemeye göre öğrenci çalışmaya başlarsa yetim aylığı ne yazık ki kesiliyor. Ancak sizin yetim aylığınız şayet Ekim 2008 den önce yani eski yasa döneminde bağlanmışsa halen eski yasaya tabi olduğunuzdan çalışsanız da yetim aylığınız kesilmeyecektir.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar