'Putin Mansimov'u köşeye sıkıştırdı'

Türkiye’ye deyim yerindeyse fırtına gibi bir giriş yapan, zenginler listesinin en genç üyeleri arasında yer alan “Şirketlerimde üçüncü kuşak Ermeni bile çalışamaz” sözleriyle tanınan Azeri işadamı Mübariz Mansimov için tehlike çanları çalıyor.

Bir süredir Mansimov’un Bodrum’da Cefi Kamhi’den satın alarak adını Palmarina olarak değiştirdiği marinasını satışa çıkardığı biliniyor. Mansimov, marinayı satın aldıktan sonra önemli bir tadilat yaparak oldukça lüks bir yer haline getirmişti. Bu satış haberi, Mansimov’un işlerinin iyi gitmediğinin ilk işareti olarak yorumlandı. Ardından yine Bodrum’da aldığı Cennet Koyu’ndan vazgeçti, ödemeyi zamanında yapmayarak teminatını da yaktı. Daha sonra büyük bir sansasyonla İstanbul’a açtığı Cipriani restoranı Billionaire adlı gece kulüplerini kapattı.

Mansimov’un son olarak İstanbul Levent’teki The Edition Otel’i satışa çıkardığı duydum. Bazı dergi ve gazetelerde işletmesini değiştirmek istediği yazsa da kulislerde Mansimov’un hedefinin oteli elden çıkarmak olduğu konuşuluyor. Mansimov’un satışa çıkardığı yerler sadece marina ve otel değil, uçaklarını da satıyor. 5 uçağı bulunan Palmali Havacılık, birkaç ay önce iki uçağını satışa çıkarmıştı. Her iki jetin toplam fiyatı 80 milyon dolara yaklaşıyor.

Mansimov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu ve kardeşinin sahibi olduğu BMZ adlı şirketin gemilerinin de finansörü. Mansimov, bankadan kredi alıp gemileri yaptırıyor sonra da Malta’ya götürerek BMZ şirketine uzun vadeli olarak kiralıyor.

Mübariz Mansimov’un ana işi denizcilik, en önemli iş ortağı da Rusya… Yani Rusya devleti ve Rus şirketleriyle iş yapıyor, bu ülkede liman işletiyor, inşaatlar yapıyor, servetinin önemli bir kısmını Rusya’da yapılan özelleştirmelere borçlu…

İş yaptığı ülkelerde yöneticilerle arası iyi olan bir işadamının işlerinin kötü gitmesi pek alışılmış bir durum değil ama her ne olduysa Mansimov’un zor günler yaşamasının nedeni Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arasının bozulmuş olması.

Denizcilik çevrelerinden aldığım bilgiye göre, Rusya devleti Mansimov’a oldukça yüklü bir vergi borcu çıkarmış, Mansimov da bu parayı ödemek için bazı mal varlıklarını satıyormuş. İşe bir de kötü hava şartları eklenince şirketin bilançosu biraz sarsılmış. Konuştuğum bir denizci, “Mansimov’un gemilerinin çoğu nehir tipi gemiler. Nehirlerde debi düşük olunca gemilerin çoğu çalışamadı, gitmeleri gereken yere gidemedi” dedi. Gelişmeleri takip edeceğiz…




Önceki ve Sonraki Yazılar