Referandum biter mücadele bitmez

Biten bir referandumun ardından, YSK’nın tam kanunsuzluk içinde almış olduğu kararlar, yapılan itiraz ve protestolarla şaibeli referandum yarışı, ucu açık bir sürece evrildi.
AGİT raporunun tamamlanması 8 haftayla, AİHM başvuru süreci 6 ayla anılıyorsa HAYIR tercihini kullananların hak arayışları, demokratik protestoları sürecektir.
YSK’nın tavrı devam ettikçe referandumun sonuçlarını tanımayan kesimler, değişikliği ve buradan doğacak uygulamaları yok hükmünde sayacaklardır.
Kaos ve ayrışmadan beslenenlerin bu dirençten de beslenmek isteyecekleri çok açık.
Demokratik protestolara Soros gömleği giydirmek için söylem geliştirmeye başlamaları da, bu konudaki planlarını ortaya koyuyor.
Referandumun adil bir kampanya sürecinde yapılmadığı bir yana, oylamada yapılan ve belgelenen hatta YSK tarafından itiraf edilen kanunsuzluklara direnenler, bu tahriklere yenilmemeli oyuna gelmemelidir.
Demokratik protestoların geziyi hatırlatması gurur duyulacak bir benzetme olmasının yanında, protestoların seyrinde oyuna gelmemek için gezi de kullanılan esprili zekâ tutumu da sürdürülmelidir.
Kadıköy’de yapılan yürüyüşlerde, seçilen güzergâhların herhangi bir provokasyona fırsat vermeyecek şekilde zekice seçildiğini sevinerek gördüm.
Haklıların hak arayışları devam ederken HAYIR’ların dalga dalga büyümesi bütün olumsuzluklara rağmen demokrasi adına en güzel kazanım oluyor.
Referanduma 5 gün varken kararsızların manipülasyonlara kanarak yüzde 3 oranında evet tercihi kullanması ve bunlardan bir kısmının pişmanlığı HAYIR oylarının yükselişini devam ettiriyor.
Takke düşüp kel göründükçe konsolide edilmiş evet oylarının bir kısmında önce kararsızlık, sonrasında güvensizliğe bağlı kopuşlar olacaktır.
Kasım 2019 seçimlerine kadar önümüzde iki uzun yıl var.
Bu iki içinde birçok şey değişebilir.
Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri el ele, omuz omuza vererek ülkemizin geleceğinin söz konusu olduğu bu hassas süreci olumluya dönüştürebilirler.
Gerçeklerin peşinden koşan haklı guruplar bu bilinci unutmadan demokratik olmayan davranışlara, söylemlere izin vermeden hak arayışına devam etmelidirler.
HAYIR oylarının yüzde 55’e vardığını ve yükselmeye devam ettiğini unutmadan demokrasiyi sahiplenmeye ve ondan ayrılmadan güçlü olduğumuz bilinciyle mücadeleyi sürdürürsek aşılamayacak engel yoktur.
Yarın 23 Nisan.
Bu anlamlı günde başımız dik, alnımız açık, büyük önder ATATÜRK’ün izinde, muhasır medeniyet hedefimizden şaşmayacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar