'Fazıl Say'ın gözü üzerimizde'

'Fazıl Say'ın gözü üzerimizde'

Mezzosoprano Senem Demircioğlu ile piyanist İklim Tamkan bir araya gelerek, çok önemli şairlerin şiirlerini; 10 şarkıdan oluşan ilk albümleri 'İlk Atlas' için yeniden  yorumladılar. İkili, prodüktörlüğünü Fazıl Say'ın üstlendiği albümlerini ve yeni projelerini bizlere anlattı. 

YURT Gazetes-Röportaj: Gamze MEDENİ

*Metin Altınok, Cemal Süreya, Ahmet Erhan, Behçet Aysan ve Edip Cansever şiirlerinden besteler yapılmış. Peki, sizin onları bir araya getirmenize neden olan ortak paydalar neler?

Senem Demircioğlu: Bu şairlerin albümümüzde bir araya gelmelerinin başlıca sebebi hayatımızda çokça yer kaplamaları. Okurken bildik, tanıdık duygulara rastlayabilmemiz. Kendimizden bir şeyler bulabildiğimiz gibi, unuttuğumuz birçok şeyi de tekrar hatırlayabilmemiz. Müzikteki karşılığını hissedip aktarabilmemiz. 

İklim Tamkan:  Evet, biz bu albümde "özellikle bu şairleri seçelim" demedik.
Zaten birçok parça henüz albüm fikri ortaya çıkmadan, biz bu projenin konserlerini yaparken oluşmuştu. Burada aslında uzun bir zaman diliminden bahsediyoruz.  Üzerine oturup saatlerce konuştuğumuz, fikir ve duygu ortaklıklarımızı yakalayabildiğimiz anlarda bu şairler ve şiirleri bir araya geldi diyebilirim.

*Dinleyiciden nasıl yorumlar alıyorsunuz?

İklim Tamkan:  Dinleyicilerimizden  şimdiye kadar gelen yorumlar oldukça olumlu, güzel.
Bir süredir bu alanda bir üretim yapılmadığını, ciddi bir boşluğu doldurduğumuzu söyleyenler de çok. Özellikle böyle bir zamanda iyi oldu bence. Şiirlerden şarkı yapan müzisyenler hep vardı, ama sadece şiirlerden bir albüm ortaya çıkaran sanıyorum uzun zamandır yok.

Senem Demircioğlu: Gelen tepkilerin olumlu olması bizi çok mutlu ediyor. Sonuçta öyle ya da böyle şiir herkesin kendi özelidir. Okudukça kişide kendi melodisini oluşturan öznel bir yazı şeklidir. Şimdi biz "bu şiirleri bizim melodilerimizle dinleyin" diyoruz. Ve sevilip benimsendiğini görmek elbette çok keyif verici.  

*Albümdeki Fazıl Say etkisini sormadan olmaz. Projeye desteği nasıl oldu?

Senem Demircioğlu: Fazıl Say bildiğiniz gibi albümümüzün prodüktörü. Ama bu süreçte başından sonuna bir prodüktörden çok daha fazlası oldu bizim için. İlk olarak albümün fikir babasıdır, "gelin size albüm yapalım" diyendir. Bize kalsa albüm yapmak için iki sene daha beklerdik. Her zaman büyük bir motivasyonla, pozitif yönde ilerlememizi sağlamıştır. Ve albümü yapıp bir kenara çekilmedi, hala eli üzerimizdedir. Ne mutlu...

İklim Tamkan:  Fazıl Say'la çalışmak bir müzisyende büyük ufuklar açar.
Besteci Fazıl'dan başka, piyanist Fazıl'dan bambaşka beslenecek noktalar var elbette. Muazzam bir vizyon var bir kere. İlk albümümüzde Fazıl Say gibi dev bir isimle çalıştığımız için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Albümdeki yönlendirmelerinin ve prodüktörlüğünün yanı sıra çok da iyi dostumuzdur kendisi.  Korur, kollar, destektir bize.
Çok şanslıyız biz yani.

*Bu ara neler yapıyorsunuz?

İklim Tamkan: Bu aralar albüm konserlerinin yanı sıra Yetkin Dikinciler'le bir Nâzım Hikmet projesi yapmaktayız. Halihazırda iki gösterisini yaptık bu projenin ve seyirci de biz de çok keyif aldık. Şimdi bu projeyi diğer şair ve yazarlar için de geliştiriyoruz. Ve tabii ki İlk Atlas konserlerimize de devam ediyoruz. 

*Konser programınız nedir, sizi nerelerde dinleyeceğiz?

Senem Demircioğlu: 14 Ağustos'ta Uluslararası D-Marin Bodrum Müzik Festivali'nde sahne alacağız. Bunun dışında 1-31 Temmuz tarihleri arasında Gümüşlük Akademisi Vakfı'nda vokal eğitimi, piyano eğitimi ve teori/solfej alanlarında ders veriyor olacağız. 

*İlk Atlas'la hızlı bir giriş yaptınız. Nasıl bir heyecan içindesiniz, bundan sonra  neler yapmak istiyorsunuz?

Senem Demircioğlu: Uzun bir yaratım sürecinden sonra arşivlik bir albüm yaptığımızı düşünüyoruz. Ve müziğimizi paylaşmak için bolca sahnede olmak istiyoruz. 

İklim Tamkan:  Bizim için en büyük iletişim aracı müzik.Seyirciyle birebir paylaşım yapabilmek. Bu süreçte en çok yükleneceğimiz alan elbette sahne olacak.