RTÜK sitesi sınıfta kaldı

Geçen hafta küçük bir tatil için Akdeniz Reklamcılar Derneği Başkanı Necdet Alkandemir’in misafiri olarak Antalya’daydım. Kaldığım Baia Otel, havaalanına yakın Lara bölgesindeki, büyük otellerden biriydi. Tabii sezonun en hareketli günlerinde malum tamamen doluydu. Buna rağmen otel yönetimi eşimin doğum gününü farkedip, ona sürprizler hazırlayacak kadar da dikkatliydi. Hayatını turizmden kazanan bir şehirden de bu beklenirdi.

Ben Antalya’nın potansiyelinin oldum olası çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabii bunun sebebi sadece turizm de değil. İş dünyası, fuarcılık ve gıda alanında da çok önemli değerleri var. Necdet de bunu farketmiş olacak ki; gıda sektöründeki yeni projelerinden ve onu eticaret ve sosyal medyaya nasıl bağlamak istediğinden bahsetti. Antalya gibi harika tarım ürünleri bulunan bir şehirden gelecek ürünleri internet üzerinden alabilecek olmak bence çok doğru bir girişim.

Kaldı ki; son dönemde lokal lezzetlere internetten ulaşma fikri birçok girişimcinin gözdesi. Hasan Aslanoba’nın tazedirekt.com projesi, “Altın Örümcek”te her sene tam puan verdiğim portakalbahcem.com ve son dönemde çok beğendiğim ve Deloitte fast 50’ye göz kırpan bir proje olan olsadayesek.com bu alanın ne kadar ışıldadığının en güzel örnekleri. Ancak bu projelerin başarılı olabilmesi için sadece geleneksel mecrada değil, internet ortamında da başarılı olması gerekir. Ancak internet çok hızlı gelişen bir platform. Sadece geçen hafta google mobil desteği olmayan sitelerin page ranklerini düşüreceğini, mobil reklamlara satın alma tuşu koyacağını söyledi. Firefox yeni çıkan güncellemesi ile Adobe Flash desteğini minimum seviyelere düşürdü. Instagram bir eticaret platformu olma yolunda ilerlediğini belirtti. Apple cihazları üzerinden mobil ödemeyi İngiltere’ye taşıdı. Bunların hepsi bir dünya ticari faaliyeti tetikleyecek gelişmeler. Daha milyar milyar dolar değerindeki IoT Internet of things - Şeylerin interneti (nesnelerin değil) konusundan hiç bahsetmedim. Bu konunun sanıyorum hakimi evimizin salonlarında bulunan televizyonlar olacak. Bu nedenle Comcast gibi sektör devleri televizyon yayıncılığına giriyor. Ancak denetimi genelde İngiltere’de olduğu gibi bağımsız kurumlarda oluyor.

IPTV derneği başkanı olarak Türkiye’de televizyonculuk sektörünün, siyasi yapıya bu kadar bağlı olması beni son derece üzüyor. Ancak buna rağmen geçen hafta yapılan oylamanın sonuçlarını merak edip RTUK’ün sitesine girdim. Yıllardır birçok web yarışmasında juri üyesi olmuş biri olarak nefesim kesildi. Okuldaki genç öğrencilerimin yaptıkları da dahil uzun zamandır hayatımda bu kadar kötü bir site görmedim. Merak edenlere girip www.rtuk.org.tr sitesine bakmalarını tavsiye ediyorum.  

Önceki ve Sonraki Yazılar