Bu 10 kuralla bayram edin

Bu 10 kuralla bayram edin

Bayram gelince herkesin aklına, mükellef kahvaltı sofraları, özenle pişirilmiş et yemekleri ve birbirinden lezzetli şerbetli tatlılar gelir. Tabiki hepsi çok güzel ancak nerede duracağınızı bilmeniz gerekiyor. Dyt. Sena Nazlı, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme için önemli önerilerde bulundu.

Bayramı sevdiklerinizle sağlıkla geçirebilmek adına beslenmenizde birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Mükellef kahvaltı sofraları, özenle lezzetlendirilmiş et yemekleri, şerbetli tatlılar, birbirinden kalorili ikramlar... Bunların hepsine karşı koymak mümkün değil ancak nerede durmanız gerektiğini bilmeniz gerek... Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Sena Nazlı, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme için önemli önerilerde bulundu. 

DİYETİ BIRAKIN

Bayramda daha fazla yiyebilmek için önceki hafta kısıtlayıcı bir beslenme programı uyguladıysanız bırakın. Normal düzeniniz nasıl ise o şekilde beslenin, suçluluk hissine kapılmadan bayramın gelmesini bekleyin. 

C VİTAMİNİ İLE YİYİN

Demir eksikliğine bağlı anemisi olanlarda ise dikkat edilmesi gereken nokta eti C vitamininden zengin besinlerle beraber tüketmektir. Sebze-meyve ile beraber tüketim sağlandığında etin içerisinde bulunan demir emilimi artacaktır. Bu emilimi azaltmamak adına süt-yoğurt-ayran gibi kalsiyum kaynaklı besinler aynı zamanda çay, kahve gibi içecekler etli öğünlerin tüketiminden en az 1 saat sonra tüketilmelidir. 

KURU KAYISI YİYİN

Kurban Bayramı’nda ağırlıklı olarak et tüketiminden kaynaklı lif alımı azalacağı için sindirim sisteminizde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek adına, sabahları uyandığınızda 1 bardak ılık su ardından 2 adet kuru kayısı yanında 1 adet tüm ceviz tüketebilirsiniz. Böylece bağırsaklarınız çalışacak. 

KAVURMA ve SEBZE

Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmeyip “Kurban Bayramı demek etin kavrulması demektir” anlayışında iseniz, 1 yanlış 2 doğru gerektirir düşüncesi ile hareket etmek doğru olacaktır. Bu yöntem eti tek başına tüketmemek ve yüksek lif içeriğine sahip sebzeleri yanına ilave etmek şeklinde uygulanabilir. Böylelikle lif alımını artar, LDL yani kötü huylu olarak tanımlanan kolesterolün artması engellenmiş olur. 

ETİ DİNLENDİRİP TÜKETİN

Sindirim sisteminde yaşanan bir takım sorunların tek sebebi, lif alımının azalması değildir. Bu durum kesilen etlerin hemen yemek haline getirilip gün içerisinde tüketilmesinden de kaynaklanır. Kesilen etlerin 24-36 saat bekletilmesi ve rigor mortis (ölüm katılığı) denilen etin sertlik aşamasının atlatılması gerekir. Etleri sert bir halde tüketmek de hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları beraberinde getirecektir. 

KIZARTMAYI FIRINLAYIN

Et için mutlaka sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Yani, kızartma yerine haşlama/fırın/ızgara gibi pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu açıdan düşünüldüğünde kurban eti ile belki de yapabileceğiniz en sağlıklı yemek bol sebzeli güveç yemeği olabilir. 

SÜTLÜ KAHVE İÇİN

Sunulan tatlılardan kendinizi alıkoyamıyorsanız, hemen ardından süt ya da sütlü bir kahve içmeye özen gösterin. Süt, temel kalsiyum kaynağımızdır ve kalsiyum besinlerin glisemik indeksini düşürmede yardımcı olur. Yani, şekerin kana karışma hızını azaltır. Bu durum da bir tatlının ardından bir başka basit şeker içeren yiyecekten kendimizi alıkoyabilmemizi sağlar. 

EKMEĞİ ABARTMAYIN

Midede oluşan yanma hissinden kaynaklı doğru olduğunu düşündüğünüz 'midemi bastırmam gerek, ekmek yemeliyim' düşüncesi ile ekmeğe yöneliminiz artacaktır. Bu durum midenizi geçirmeyecek, kan şekerinizin düzensiz seyretmesi ile sürekli bir şeyler atıştırmak istemenize yol açacaktır. 

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN

Su tüketimine bu dönemde de büyük özen göstermeniz gerekir. Su, sindirim sisteminin çalışması için elzemdir. Et yani protein tüketiminin arttığı bu dönemde daha da önem kazanmaktadır. Alınması gereken sıvı miktarını kilo başına 30ml ya da alınan kalori başına 1 mililitredir. Kurban Bayramı’nda sağlıklı yemek ve içecek alternatiflerini de denemenizde fayda vardır.