Çift cinsiyetlilik nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları…

Çift cinsiyetlilik nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları…

Cinsel gelişmeyi etkileyen ender görülen durumlardan biri olan Hermafrodizm nedir? Hermafrodizm nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde...

Yunan mitolojisindeki Ticaret Tanrısı Hermes ile Güzellik Tanrıçası olan Afrodit’in adlarından gelmektedir. Efsaneye göre Afrodit ile Hermes’in bir oğulları olur. Adını Hermafrodit koyarlar. Hermafrodit o kadar güzeldir ki bir su perisinin dikkatini çekmiştir. Peri kız, sürekli ona yakınlaşmak için uğraşır ama Hermafrodit’in nazı ile karşılaşır. Bir türlü yüz bulamayan peri kız, Hermafrodit gölde yüzerken birden karşısına çıkar ve sıkı bir şekilde ona sarılır. Tanrılara onları birbirlerinden ayırmamaları için yalvarır. Sonunda dileği kabul olur ve ikisi de aynı vücutta can bulurlar. Böylece ortaya çift cinsiyetli bir insan çıkar. Şimdi, hermafrodit nedir? hermafrodit nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri cevaplamaya çalışalım….

HERMAFRODİTİZM (ÇİFT CİNSİYETLİLİK) NEDİR?

Hermafrodit (ya da intersekslenmiş bir kişi), her iki cinsiyetten de (örneğin, bir penis ve bir vulva) birincil seks özelliklerinin bazılarına ya da tümüne sahip olan kişidir. Yani dış ve iç cinsel ve genital organlar arasında bir uyuşmazlık olduğu bir durumdur.

Gerçek bir hermafrodit hem yumurtalığa hem de testis dokusuna sahip birisidir. Genital bölge, tamamen erkek veya dişi olmaktan, belirsiz görünüşün bir kombinasyonuna kadar değişebilir. Dişi yalancı, bir kişinin normal dişi iç organları olan ancak maskulen (erkeği andıran, erkeğe benzeyen, erkeksi, eril) genital organları olan XX kromozomuna sahip olduğu anlamına gelir; erkek sözde ise bu kişinin XY kromozomları ile doğduğu anlamına gelir. Böyle bir kişi, genellikle karın boşluğunda saklı olan testislere sahiptir. Dış cinsel organlar genellikle dişidir.

Aşağıdaki gibi dört farklı tipte hermafroditizm vardır:

– 46, XX hermafroditizm
– 46, XY hermafroditizm
– Gerçek gonadal hermafroditizm
– Karmaşık hermafroditizm

Modern teşhis yöntemlerinin kullanılmasına rağmen, birçok çocukta hermafroditizmin nedeni tespit edilememektedir. Bu karmaşık ya da idiopatik hermafroditizm olarak adlandırılır.

46, XX hermafroditizm

46, XX hermafroditizmli bir bireyde iki XX kromozomu ve bir kadının yumurtalığı vardır, fakat erkek gibi görünen dış genital bölgeler vardır.

Bu tip genellikle kadın fetusun rahimde erkek hormonlarına aşırı maruz kalmasından kaynaklanır. Labia füzyonu var ve klitoris penisine benzeyecek şekilde büyüyor. Dahili olarak, uterus ve fallop tüpleri gibi kadın cinsel organları normal bir yapıya sahiptir.

46, XY hermafroditizm

46, XY hermafroditizmli bir bireyde genellikle erkeklerde görüldüğü gibi bir X ve bir Y kromozomu vardır, ancak dış genital organlar ya tamamen oluşmaz, ya da dişilerindekine benzemektedir. İç cinsel organlar, özel duruma bağlı olarak normal, eksik veya eksik olabilir.

Bu tip genellikle kadın ve erkek hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanır. Testislerin anormal fonksiyonundan, testosteron üretme kabiliyetinin azalmasından veya vücutta üretilen testosteron kullanımının zorluğundan kaynaklanabilir.

Gerçek Gonadal Hermafroditizm

Gerçek gonadal hermafroditizmli bir bireyde hem ovaryan hem de testiküler doku vardır, ya aynı gonadda (ovotestis olarak adlandırılır) ya da bir yumurtalık ve bir testiste. Etkilenen bazı bireyler XX kromozomuna sahiptir, diğerleri XY kromozomlarına sahiptir ve diğerleri her ikisinin bir kombinasyonuna sahiptir. Aynı şekilde, dış cinsel organlar, erkek ya da kadından, belirsizliğe kadar değişebilir.

Bu tür bir hermafroditizmin nedeni açık değildir. Bazı hayvan çalışmaları, tarımsal pestisitlere maruz kalmayla ilgili bir bağlantı önermiştir, ancak bu, henüz insan çalışmalarında oluşturulmamıştır.

Karmaşık Hermafroditizm

Kompleks hermafroditizm, basit 46, XX ve 46, XY’nin ötesinde diğer cinsel gelişim bozukluklarını içerir. Bunlar şunları içerebilir:

45, XO
47, XXY
47, XXX

Bu tip genellikle iç ve dış cinsel organlar arasında bir tutarsızlık ile ilişkili değildir. Bunun yerine, birey seks hormonlarının anormal düzeylerini ve tamamlanmamış cinsel gelişmeyi gösterir.

HERMAFRODİTİZM BELİRTİLERİ

Hermafroditizm belirtileri ve semptomları durumun türüne bağlıdır. Şunları içerebilir:

– Belirsiz cinsel organ
– Mikropenis
– Clitoromegaly
– Labial füzyon
– İnmemiş testisler
– Hipospadias
– Elektrolit anormallikleri
– Gecikmiş, yok veya anormal pubertal değişiklikler.

TEŞHİS

Koşulun belirlenmesinde ve uygun eylem yoluna karar vermede rol oynayabilecek çeşitli teşhis testleri vardır. Bunlar şunları içerebilir:

– Kromozomların analizi
– Hormon ve elektrolit düzeylerini araştırmak için kan testleri
– Hormon stimülasyon testleri
– Moleküler test
– Endoskopik sınav
– Ultrason görüntüleme
– Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

HERMAFRODİTİZM TEDAVİSİ

Hermafroditizm olan bir çocuk, sunulan çeşitli ihtiyaçları ele almak için genellikle multidisipliner (çok alanlı) bir sağlık ekibinden bakıma ihtiyaç duyacaktır.

Hermafroditizm tedavisi ile ilgili önemli tartışmalar ve damgalama da vardır. Önceden, genellikle dış genital bölgelere dayanan bir tedavi sürecine erkeğin bir cinsiyeti verilmiştir. Buna göre, cerrahi ve hormonal tedavi önerildi. Bununla birlikte, daha yakın zamanlarda cinsiyet ve cinsellik karmaşıklığı kabul edilmiştir. Hastaların tedavisi bu nedenle daha bireysel ve daha az standart hale gelmektedir.

Hermafroditizm karmaşık bir konudur ve bu durumun ideal tedavisi net değildir. Etkilenen bireylerin, durumla ilgili herhangi bir meseleyi ele almak için yeterli desteğe sahip olması önemlidir. Aileleri ve arkadaşları da bu destek gruplarından yararlanabilir.