Dört Yeni İzin, GDO'lu Hayvan Yemi Sayısı 36'ya Çıktı

Dört Yeni İzin, GDO'lu Hayvan Yemi Sayısı 36'ya Çıktı

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye’de ekilmeyen ve nadasa bırakılan tarım alanları işlense yetersiz GDO’suz mısır ve soyanın üretilebileceğini söyledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Biyogüvenlik Kurulu kararına göre hayvan yeminde genetiği değiştirilmiş (GDO) 3 soya ve 1 mısır çeşidine onay verildi.

Biyogüvenlik Kurulu'na dört genetiği değiştirilmiş ürünün hayvan yemlerinde kullanımının değerlendirilmesi başvurusu Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından yapıldı.

Biyogüvenlik Kanunu‘na göre Türkiye’de GDO‘lu bitki ve hayvan üretimi ile GDO‘lu ürünlerin çocuk ve bebek gıdalarında kullanılması yasak. Ancak, Biyogüvenlik Kurulu 2011 yılındna bugüne kadar GDO‘lu 25 mısır ile GDO‘lu 7 soya çeşidinin ithalatına sadece yem amaçlı kullanılmak üzere izin verdi.

Son kararla Türkiye’de hayvan yeminde izin verilen GDO’lu mısır ve soya sayısı 36’ya çıktı.

"Türkiye enerjisini GDO yerine tarıma verse GDO'ya muhtaç kalmayız"

bianet’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye’de ekilmeyen ve nadasa bırakılan tarım alanları işlense yeterli GDO’suz mısır ve soyanın üretilebileceğini söyledi.

“Dünyadaki mısırın yaklaşık yüzde 25’i GDO’lu. Soyanın ise yüzde 83‘ü GDO‘lu tohumlardan üretiliyor. Dünya ticaretine konu olan mısır ve soyanın GDO‘suzunu bulmak neredeyse imkansız. Türkiye de gitgide daha fazla GDO’lu ürüne izin vermeye başlıyor. Bu şekilde mısır ve soya ithalatına olan bağımlılık da artıyor.

“Türkiye yılda 6,5 milyon ton mısır yetiştiriliyor. Yılda 500 bin ton ile 1,5 milyon ton arasında değişen mısır ithalatı var. Yine 2 milyon tonun üzerinde soya ithalatı var. Ülkede yetişen soya ise yeni yeni 100 bin tona çıkabildi.
 

"70 milyon dekar arazi boş"

Bu ülkede son 15 yılda bir Belçika büyüklüğünde (30 milyon dekar) tarım arazisi, tarım politikaları nedeniyle artık ekilmez oldu. Buna ek olarak bir Hollanda kadar (40 milyon dekar) nadasa bırakıyoruz. Yani toplamda 70 milyon dekar alanı boş bırakıyoruz. Türkiye GDO’lu mısır ve soyaya sarf edeceği enerjisini ve parasını bu atıl durumda tuttuğumuz tarım arazilerinin küçük bölümlerini mısır ve soya ekimine ayırsa yurtdışından GDO’lu ürüne muhtaç kalmaz. Yurt içinde temiz GDO’suz mısır ve soya üretebilir.

"Bakın daha önce de GDO’lu ürün getirmeyi denediler ancak halkın tepkisiyle vazgeçtiler. Halkın tepkisi azaldığı an doğrudan GDO’lu ürün de sokmak isteyecekler. Sınırlardan her ne amaçla olursa olsun GDO girdiği anda bunun nerelerde kullanıldığının denetiminin yapılaması çok zor."