Dünya Sağlık Örgütü'nden aşı uyarısı: İnsan ömrüne 20 yıl katıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nden aşı uyarısı: İnsan ömrüne 20 yıl katıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktör Yardımcısı Nedret Emiroğlu, Türkiye'deki aşı karşıtlığından endişe duyduklarını belirterek, ürkiye’de aşıyla ilgili kafa karışıklığı yaratan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirerek insanların sağlığını etkileyen grupların sayısında artış gözlediklerini söyledi. 

Bir anne ve tıp doktoru olarak bilimsel kanıtlara dayanarak, kızına mevcut tüm aşıları yaptırdığını belirten Dr. Emiroğlu, “Aşılama, her yıl milyonlarca insanı hastalık, sakatlık ve ölümden kurtaran, en etkin ve ekonomik sağlık müdahalelerinden biri. Antibiyotiklerle beraber aşılar, insan ömrüne ortalama 20 yıl ekledi” dedi. Aşılamanın bir hak ve herkesin sorumluluğu olduğunu hatırlatan Dr. Emiroğlu şunları söyledi:

“Türkiye ve diğer ülkelerdeki ebeveynlerin büyük çoğunluğu aşılamanın yararlarının farkında. Ancak, aşılar hakkındaki yanlış bilgilerin yayılmasından ve bunların halkın aşılara olan güveninde oluşturabileceği olumsuz etkilerden endişe duyuyoruz. Ne yazık ki kafa karışıklığı yaratan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirerek insanların sağlığını etkileyen bu grupların sayısında artış gözlemliyoruz. Bazı ebeveynlerin aşı yaptırmasının önündeki engelleri anlamamız ve onlara gerçek bilgileri aktararak aşı konusundaki tereddütlerini gidermemiz gerekiyor. Tüm bilimsel kanıtlar aşılanmanın en etkin ve güvenli koruyucu müdahalelerden biri olduğunu ve alternatifinin olmadığını açıkça gösteriyor.”

WHO faaliyetleri arasında kızamık ve kızamıkçık hastalıklarının ortadan kaldırılmasının öncelik aldığını vurgulayan Dr. Emiroğlu, “Avrupa ülkelerinin üçte ikisinde kızamık ortadan kalkmış olsa da bölgedeki bazı ülkelerde geçen yıl büyük kızamık salgınları gözlemledik. Bu yılın ilk iki ayında Avrupa Bölgesi ülkeleri toplam 11 bin kızamık vakası bildirdi. Hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek ve aşılanma oranlarını artırmak amacıyla bu hastalıklardan etkilenen ülkelerle sıkı bir işbirliği içinde çalışıyoruz” dedi.