Elektronik sigara DNA'ları bozuyor: 10 yılda hastalıklar artacak

Elektronik sigara DNA'ları bozuyor: 10 yılda hastalıklar artacak

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre elektronik sigara kanser ve kalp hastalığı riskini arttırıyor. Haber metninde on yıl içinde elektronik sigaranın sebep olacağı hastalıklarda artış yaşanacağı söyleniyor.

Daily Telegraph gazetesinden Sarah Knapton’un haberine göre, hastalıklardaki artış, önümüzdeki 10 yıl içinde kendini gösterecek.

‘ELEKTRONİK SİGARA GÜVENİLİR GÖRÜLMEMELİ’

New York Üniversitesi Tıp Okulu’ndan araştırmacılar, elektronik sigara içmenin normale kıyasla daha az zararlı olduğunu kabul etseler de araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar “Elektronik sigara güvenilir görülmemeli” deniliyor.

Bilim insanları ABD’deki araştırma kapsamında farelerdeki DNA mutasyonlarının yanı sıra insanların akciğer ve kalp hücrelerini de inceleyerek elektronik sigaranın DNA’ya zarar verdiği ve DNA’nın kendisini tamir etmesini önlediğini ortaya çıkardılar.

İngiltere’de yaklaşık 3 milyon kişinin elektronik sigara içtiği biliniyor. Ülkede sağlık yetkilileri 2015’ten bu yana sigara tiryakilerine, yüzde 95 oranında daha güvenli olduklarını söyledikleri elektronik sigaraya geçmeleri çağrısı yapıyordu.