Gebelikte baş dönmesi ve bayılmanın nedenleri

Gebelikte baş dönmesi ve bayılmanın nedenleri

Hamilelikte baş dönmesi yaygın olarak yaşanan bir sorundur. Nadir olarak bayılma görülmektedir.

Hamilelik sürecinde, rahim gittikçe büyür. Rahim büyüdükçe rahme giden kan miktarı da artar. Bu sebeple de anlık olarak kan pompalamada sorun çıkabilir. Bu sebeple de baş dönmesi ya da nadir olarak bayılma görülebilir. Bunun dışında rahmin büyümesi ve kan damarlarında bası yapması da, ani ayağa kalkma ya da aniden oturma durumlarında baş dönmesine yol açabilmektedir. 

Kan basıncının düşmesi, baş dönmesine yol açıyor!
Baş dönmesi yatar veya oturur durumda iken ayağa kalkma sırasında olabilir, buna durumsal kan basıncı düşüklüğü (postural hipotansiyon) adı verilmektedir. Kan basıncının hızla düşmesi sonucu birdenbire beyine daha az kan gitmesi bu duruma neden olur. Bu duruma engel olmak için çok yavaş ve dikkatli ayağa kalkmak gerekmektedir. Kan şekerinin düşmesi de gebelikte baş dönmesine yol açabilir. Uzun süre aç ya da susuz kalmak anne adayının gözlerinin kararmasına ve baygınlık hissine yol açabilmektedir. Bu sebeple de anne adayları sık sık ancak azar azar yemelidir. 
Gestasyonel diabet (şeker hastalığı) mevcut ise, mutlaka doktor kontrolünde olmak gerekmektedir. Baş dönmesini engellemek için:
- Sırt üstü yatmak,  - Aşırı susuz kalmak,  - Aşırı sıcak ortamda bulunmak,  - Uzun süre ayakta kalmak, - Fazla egzersiz yapmak gibi eylemlerden kaçınmalısınız. Sık sık yaşanan bayılmalar söz konusu ise mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Op. Dr. Serkan Oral Kaynak: http://www.serkanoral.com/gebelikte-bas-donmesi-ve-bayilma/