Kadıköy Belediyesi Alzheimer merkezi açtı!

Kadıköy Belediyesi Alzheimer merkezi açtı!

Kadıköy Belediyesi 21 Eylül Dünya Alzehimer Günü’nde, Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi'ni hizmete açtı. Merkez sadece Alzheimerlı hastaların sosyal yaşama katılmasını sağlamayacak; yaşı 65'i geçen vatandaşlar için önleyici ve destekleyici hizmetler de sunacak. Küçük tarımsal faaliyetlerin de yapılacağı merkezin, hem hastalar hem de hasta yakınları için birçok avantaj sağlaması hedefleniyor.

Henüz bir tedavisi olmayan Alzheimer, yaşamı oldukça güçleştiren bir hastalık. Bu nedenle hem hastalar hem de hasta yakınları ciddi anlamda desteğe ihtiyaç duyuyor. Onların bu ihtiyacına kulak veren Kadıköy Belediyesi, 21 Eylül Dünya Alzehimer Günü’nde Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi’ni hizmete açtı. Üstelik merkez, Alzheimer’ın gittikçe artan görülme oranına karşı önleyici destekler de sunacak. İşte hasta yakınları tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan merkezdeki hizmetler…

YAŞAMA BAĞLANACAKLAR

19 Mayıs Mahallesi'nde yapılan 2 katlı binanın ilk katında Alzheimer hastalarına hizmet verilirken ikinci katı ise Sosyal Yaşam Evi olarak kullanılacak. Alzheimer hastalarının tüm gün yararlanacağı merkezde hastaları yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla, hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor.

Merkezde çorap eşleştirme ve pirinç, nohut, fasulye ayıklama gibi zihinsel aktiviteler; düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma gibi psiko-motor aktiviteleri; ahşap boyama ve çiçek yapımı gibi sanat aktiviteleri yer alacak. Bunun yanı sıra germe – gevşeme egzersizleri, yürüyüş programları, top egzersizleri gibi egzersizlerle hastaların bedensel sağlıkları korunacak.

Merkezden hizmet alabilmek için hastanın Alzheimer hastalığı olduğunu gösteren tıbbi belgesinin olması, Kadıköy'de ikamet etmesi ve hastalığın 1 veya 2. evresinde olması gerekiyor. Hasta, talep halinde refakatçi eşliğinde, evinden araçla alınıp merkeze getirilebilecek.

Merkezde, hasta yakınları için rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek, bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hasta yakınlarına destek olunacak. Hasta yakınlarına pek çok hasta yakınının ihtiyaç duyduğu Alzheimer hastalarında beslenme, Alzheimer hastasının ev güvenliği, hastalığın hukuksal boyutu konularında bilgiler ve eğitimler verilecek.

HASTA YAKINLARI DA RAHAT BİR NEFES ALACAK

Alzheimer Sosyal Yaşam Evi projesine ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Alzheimer ciddi bir hastalık. Kadıköy'ün nüfusunun büyük bir kısmını yaşlı vatandaşlarımız oluşturuyor. Yaşlı vatandaşlarımızın yaşamla olan bağlarını güçlendirmek ve sosyalleşme dönemlerini uzatmak istiyoruz, bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri de Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi. Hastalık süresinin uzatılması ve ailelerin bir şekilde nefes almasını sağlayacak bir sistem oluşturmaya çalıştık. Bu tür merkezlere çok fazla ihtiyaç var. Umarım bu proje başka yerlere de örnek olur ve çoğalır.” dedi.

EN GÜZEL HEDEF: ÖNLEYİCİ HİZMETLER

Binanın birinci katında yer alacak Sosyal Yaşam Evi'nde ise 65 yaş ve üzerindeki yurttaşların aktif ve sağlıklı yaş almalarına yardımcı olmak, onlara psikolojik destek sağlamak, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunuluyor.

Sosyal Yaşam Evi'nde, sağlık hizmetleri (tansiyon ölçümü, şeker ölçümü vb.), kişisel bakım hizmetleri (saç kesimi, sakal tıraşı, el-ayak tırnak bakımı), kişisel gelişim faaliyetleri (seramik, resim, dans, pilates, bilgisayar, Türk sanat müziği, takı tasarım vb. kurslar), sosyo-kültürel faaliyetler (tiyatro, konser, kültürel gezi, piknik vb.), psiko-sosyal destek hizmetleri (bireysel psikolojik danışmanlık, grup terapisi), eğitsel hizmetler (diyabet, kalp ve damar sağlığı, ağız ve diş sağlığı, kadın sağlığı vb. konularda sağlık seminerleri) olacak.

Sosyal Yaşam Evi'nin çatısında ise küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir sebze bahçesi hazırlanıyor.