Kahve tüketimi siroz riskini düşürüyor

Kahve tüketimi siroz riskini düşürüyor

Uzmanlar, kahve tüketiminin alkol kullanımına bağlı siroz riskini azalttığı sonucuna ulaştı

Stanford Üniversitesi’nden bilim adamları yaptıkları çalışmayla, kahvenin, periyodik olarak alkole maruz kalan insan karaciğeri için yararlı olduğu ve alkole bağlı siroz riskini azalttığı sonucuna vardı.

Uzmanlar 430 bin gönüllü hakkındaki verileri detaylı olarak inceledi.

Günde sadece birkaç fincan kahve içen bir kişinin, alkole bağlı karaciğerde oluşabilecek hasar riskini önemli ölçüde azaltabileceğini söyleyen uzmanlar, günde 2 fincan kahve içenlerde yüzde 44, günde 4 fincan kahve içenlerde ise yüzde 65 oranında siroza yakalanma oranında düşüş görüldüğünü saptadı.

Verilere göre, dünya genelinde yılda yaklaşık 1 milyon kişi siroz nedeniyle hayatını kaybediyor

Kahve kullanımının faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda da tartışmalar sürüyor. Bazı uzmanlar, dengeli kahve tüketiminin meme kanseri ve ‘Tip 2 diyabet’ riskini düşürdüğünü iddia ediyor. Diğer yandan, kahve tüketiminin kalbi olumsuz etkilediği, kan basıncını yükselttiği, vücut sıvılarının ve diğer sıkıntıların güçlü bir şekilde kaybedilmesine yol açtığı konusunda ısrar edenler de yok değil.