Kylie’nin rujları tehlike saçıyor 

Kylie’nin rujları tehlike saçıyor 

Türkiye’de satışı olmayan ve orijinali 60 TL (17 dolar) olan Kylie Jenner rujlarının ‘çakma’ları internet ve tezgâhlarda 7 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Taklit ruj Avustralyalı bir kadının dudağında kimyasal yanık oluştururken uzmanlar içeriği belli olmayan ürünler konusunda uyardı.

ABD'li ünlü aile Kardashian'ların en küçüğü, Victoria’s Secret meleği Kendall Jenner’in kardeşi Kylie Jenner, geçen yıl 21 renkte ürettiği ve internet sitesi üzerinden satışa sunduğu ‘Kylie Lip Ki' isimli rujlarla yeni bir trend başlatmıştı. 

Jenner'ın kendi ismini taşıyan bu makyaj ürünleri özellikle genç kızların büyük ilgisini çekince, ürün satış rekorları kırdı. Forbes'un en çok kazanan 100 ismi listesine girmeyi ve listedeki en genç isim olmayı başaran Jenner, 41 milyon dolarla listenin altıncı kişisi olmuştu. Jenner'ın cebine sadece likit rujlardan 13 milyon girdi.

ABLALARI DESTEK OLUYOR

Bu yıl haziran ayında da kozmetik atılımlarını devam ettiren Jenner, ablaları Khloe ve Kim Kardashian ile birlikte Kylie Cosmetics markası çatısı altında farklı iki kozmetik koleksiyonu çıkardı. KKW x Kylie – Kylie Cosmetics ve Kylie Cosmetics KoKo Kollection adlı setlerde allık ve kontür paleti ve 4 ayrı yeni renkte mat likit ruj bulunuyor. Koko Collection’ın fiyatı 75 dolar, yaklaşık 265 TL. Kylie'nin mat ve parlak likit rujlarının fiyatı ise 17 dolar, yani 60 TL.

TÜRKİYE’DE SATIŞ REKORU KIRIYOR

Kylie'nin kozmetik ürünleri Türkiye'deki makyaj bloger'ları ile genç kızların da yakın takibinde. Ancak bazı alışveriş siteleri Jenner ürünlerini orijinal fiyata yakın pazarlarken, bir kısım sanal alışveriş sitesinde ise oldukça ucuz fiyatlara satılması dikkat çekiyor. Öyle ki Kylie Jenner'ın 17 dolara satışa çıkardığı yeni likit rujların Türkiye'deki ünlü alışveriş sitelerinde 7 TL ve 14.90 TL olduğu görülüyor. Ürünlerin orijinal olup olmadığı ise bilinmiyor. Makyaj bloger'larının sayfalarındaki takipçi yorumlarında ürünün sahtesini 6.50 TL'ye aldığını söyleyenler de var. 

Elif Topçu isimli bir Youtuber da ‘5 TL'ye Kylie ruju denedim' adlı videosunda, ürünün Kylie Jenner ürünlerinin muadili olduğunu ve halk pazarından pazarcının ısrarı üzerine aldığını söylüyor. Ürünü sürerken de kanser olmaktan korktuğunu belirtiyor. Bir başka Youtuber Esra Aydemir ise Kylie rujlarını Tahtakale'den 6 TL'ye aldığını ifade ediyor. Ünlü bir alışveriş sitesinde ise Kylie'nin ‘KoKo Kollection' adlı yeni serisi iddiasıyla satılan ürünlerin ambalajının orijinalinden farklı olduğu görülüyor. Söz konusu sanal mağazanın ürünün altına düştüğü notta şu bilgi yer alıyor: “Çıkar çıkmaz tükenmiş ve tüm Amerika'da stok dışıdır. Bizim de stokumuz son derece kısıtlıdır.”

TEZGAHLARDA 7 TL’YE SATILIYOR

Habertürk’ten Öznur Karslı’nın haberine göre Kylie Jenner'ın taklit ürünlerinin satışını yapan ‘La Fera' adlı firmanın yetkilisi ürünü yetiştiremediklerini, ayda 200 bin adet sattıklarını açıkladı. Jenner'ın rujlarında kullandığı hammaddeyi kullandıklarını söyleyen firma yetkilisi bu maddeyi Avrupa'dan aldıklarını, ruj dolumlarının Türkiye'de yapıldığını iddia etti. 

Ürün ucuzcu mağazalar ile pazarlarda ve internette satılıyor. Kullanıcıların ürüne yönelik tespitleri arasında ağızda pas tadı bıraktığı iddiası var. Türkiye’de 3,5-5 TL arasında satılan ürünün dudağı çok fazla kuruttuğu, Kocaeli cuma pazarında da satıldığı öğrenildi.

AVUSTRALYALI KADININ DUDAĞINDA KİMYASAL YANIK OLUŞMUŞTU

Geçen yıl Kylie Jenner'ın taklit rujunu kullanan Avustralyalı bir kadın, dudağında kimyasal yanıklar oluştuğunu açıklamıştı. 28 yaşındaki Rosy Ferry ise bir internet sitesinden ucuza bulduğu Kylie farını kullanınca hayatı kâbusa döndü. Ertesi gün gözlerini açamayan kızın göz kapakları birbirine yapıştı.

ORİJİNALİNİ ANALİZ EDİP SAHTESİNİ YAPIYORLAR

Uzmanlar sahtekârların yöntemini, “Bazı firmalar orijinal ruju ‘Bu çakma galiba içinde ne var?' diyerek analiz ettiriyor. Sonra da benzer kimyasallarla o ruju yapıyor” diye anlatıyor. Öte yandan sık sık güvensiz kozmetik ürünler, ilaçlar ve tıbbi cihazlar konusunda denetimler yapan Sağlık Bakanlığı, güvensiz ürünlerin listesini geçen mart ayında açıkladı. Buna göre denetlenen bin 198 kozmetik üründen 379'unun güvensiz, 606'sının ise ‘teknik düzenlemeye aykırı' olduğu tespit edildi.