Mantar zehirlenmelerinde korunmak çok kolay

Mantar zehirlenmelerinde korunmak çok kolay

Yoğun yağış döneminde artan ve doğadan toplanan mantarların tüketiminde dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunan Dr. Ertan Değirmencioğlu,doğal ortamda yetişmiş bazı mantar türlerinin ölümlere neden olduğunu, bu konuda doğru bilinen yanlışlar için uyarılarda bulundu.

Kültür mantarcılığının hızla geliştiği Niğde'de, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, dağ ve meralardan toplanan doğal ortamda yetişmiş bazı mantar türlerinin ölümlere neden olduğunu, bu konuda doğru bilinen yanlışlar için uyarılarda bulundu.

Yoğun yağış döneminde artan ve doğadan toplanan mantarların tüketiminde dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunan  Dr. Ertan Değirmencioğlu, zehirlenmelerin 12 saat sonra dahi ortaya çıkabileceğini kaydetti. Değirmencioğlu, "Mantar zehirlenmelerinde ilk belirtiler sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, ciltte kızarıklıklardır. Bu belirtileri ilerleyen zamanlarda bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyonu bozuklukları takip eder. Mantar zehirlenmelerinin sonu ölüm olabilir" dedi.

YANLIŞ BİLİNENLER ÖLDÜREBİLİR

Halk arasında mantarlarla ilgili yanlış bilinenler olduğunu belirten Değirmencioğlu şöyle devam etti:

"Mantar zehirlenmelerinde korunmak çok kolaydır. Kültür mantarları taze olmaları ve denetlenmeleri sebebiyle risk taşımamaktadır. Tüketimde bu mantarlar tercih edilmelidir. Doğru bilinen yanlışlara örneğin; 'yoğurtla yenen mantar zehirlemez', 'pişirilen mantar da zehir yok olur', 'sirkeli tuzlu su mantarın zehrini alır', 'kurutulmuş mantar zehirlemez', 'koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir', 'zehirli mantarın suyu gümüş kaşığı karartır' gibi sözlere itibar edilmemeli. Yenmek istenen mantarın mutlaka gerekli kurumlarca denetiminin yapılmış olmasına dikkat edilmelidir."

 Yoğun yağış döneminde artan ve doğadan toplanan mantarların tüketiminde dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunan  Dr. Ertan Değirmencioğlu,doğal ortamda yetişmiş bazı mantar türlerinin ölümlere neden olduğunu, bu konuda doğru bilinen yanlışlar için uyarılarda bulundu.