Mahkeme, Odessa davasında zanlıları suçsuz buldu

Mahkeme, Odessa davasında zanlıları suçsuz buldu

Ukrayna'da mahkeme, Mayıs 2014'te liman kenti Odessa'da yaşanan kanlı ayaklanmalarla ilgili davada 5 davalının suçsuz olduğuna hükmetti. Ancak zanlılardan ikisi yeniden tutuklandı.

Ukrayna basınında yer alan habere göre davalıların Odessa'daki ayaklanmayı organize etmek yerine sivilleri korumaya çalıştığı ihtimalini göz önünde bulunduran mahkeme, delil yetersizliği nedeniyle davalıların serbest kalması yönünde karar aldı.

Mahkeme, soruşturmanın katliamda kullanılan silahı tanımlamakta ve birçoğu ayaklanmalar sırasında yaralanan Ukraynalı taraftarları ve emniyet güçlerini sorgulamakta başarısız olduğunu da belirtti.

​İKİ ZANLI EGEMENLİĞİNE SALDIRI NEDENİYLE TUTUKLANDI

Mahkeme, iki zanlının ise Ukrayna'nın egemenliğine saldırma suçlamasıyla tutuklanmasına karar verdi.
2014'te Ukrayna'daki darbenin ardından anti-Maydan aktivistleri, Odessa'nın merkezindeki Kulikovo Pole meydanında çadır kampı kurmuştu. 2 Mayıs'ta aktivistler ile Harkiv ve Odessalı taraftarlar ve Maydan yanlıları arasında olaylar çıkmıştı. Bunun sonucunda 6 kişi ölmüş, 15 kişi yaralanmıştı.

Meydandan kaçarak sendika binasına sığınan onlarca kişi de dumandan zehirlenerek ve kaçmaya çalışırken pencerelerden düşerek hayatını kaybetmişti. Toplamda 48 kişi ölmüş, 250'den fazla kişi yaralanmıştı.