FBI Başkanı’ndan öz savunma teknikleri

FBI Başkanı’ndan öz savunma teknikleri

ABD Başkanı Donald Trump'ın ekibi hakkında yürütülen Rusya soruşturması üzerinden 'savaş açtığı' FBI, kendisinden daha iyi bir kurum olmadığını savundu. Büroyu Trump'a karşı önyargılı kişilerden nasıl temizleyeceği sorulunca FBI Başkanı ''Elde edilen bulgular benim önüme gelince gerekirse münasip eylemde bulunurum'' dedi.

Trump’ın ekibine yönelik Rusya soruşturmasındaki gelişmeler üzerine haftasonunda Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) bazı isimlerini sahtekarlıkla suçlayıp ”FBI’ın itibarı paramparça, tarihteki en kötü durumunda” diye tweet atması sonrası FBI Direktörü Christopher Wray, ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı. Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’ne ifade veren Wray, FBI ajanlarının Amerikan halkını korumak için çok çalıştıklarını, ABD’deki 50 eyalet ve dünya çapında 80 ülkede hukukun üstünlüğüne uygun davrandıklarını söyledi. ”FBI’dan daha kaliteli bir kurum, orada çalışan ve FBI’ın atan kalbini oluşturanlardan daha kaliteli insanlar yoktur” iddiasında bulundu.

‘RUSYA, ÇİN, KUZEY KORE CASUSLARINDAN KORUMAK İÇİN’

Trump’ın eleştirel tweetleri hatırlatıldığında ”Dışardan görüş sahibi olanlardan yana eksiklik yok” yanıtını veren FBI Başkanı, ”FBI’a bakınca Amerikalıları gelecek terörist saldırılardan, çete şiddetinden, çocuk tacizcilerinden ve Rusya, Çin, Kuzey Kore gibi ülkelerin casuslarından korumak için on binlerce ajan, analist ve personelin çok çalıştığını görüyorum. Hiç tanımadıkları insanları zarar görmekten korumak için ellerinden geldiğince sıkı çalışan binlerce kadın ve erkek görüyorum” dedi.

‘MÜNASİPSE BİZ HESAP SORARIZ’

Gerekirse FBI çalışanlarına yasal hesap sorulabileceğini söyleyen Wray,”Hata yaptığımızda bağımsız başmüteffişin devreye girip hataların çevresindeki olguları derinlemesine araştırması gibi bağımsız süreçler var. Bağımsız bulgu toplama süreci tamamlandığında eğer münasipse elemanlarımıza hesap sorarız” ifadelerini kullandı.

STRZOK SKANDALIYLA SIKIŞTIRDILAR

Trump’ın tweetlerinin ardından FBI Başkanı’nın çalışanlarına ”Size zorlu sorular soracak insanların gelmesini beklemelisiniz ve hoş karşılamalısınız” mesajı gönderdiği belirtildi. Trump’ın adını anmadan ”Kendimizi her gün ve her gün mikroskobun altında incelenir halde bulunuyoruz, yasal olarak da böyle olması gerekiyor” diyen Wray, FBI’ın terörle mücadele biriminin 2 numarası Peter Strzok’la ilgili skandala dair soruları savuşturamadı.

HEM CLINTON SORUŞTURMASI HEM TRUMP DOSYASI

Rusya soruşturmasının başına Özel Savcı olarak getirilen eski FBI Başkanlarından Robert Mueller’in ekibinden olan ve Trump karşıtı mesajlar attığı için görevden alınan Peter Strzok’un ‘Rusya’nın elinde Trump’a şantaj yapabileceği malzemeler bulunduğu’ iddialarına dair meşhur ‘Trump Dosyası’ndan sorumlu ajan olduğu ve başkanlık seçiminin Demokrat adayı Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili soruşturmada oynadığı rolün incelemeye alındığı ortaya çıkmıştı. Bunu öğrenen Trump, Clinton’ın aklandığı soruşturmayı ‘lekeli, hayır, yoksa çok namussuz mu demeli, bir FBI ajanının yönettiğini’ dile getirmişti.

KİLİT İFADEYİ DEĞİŞTİRMİŞ

Komite Başkanı Cumhuriyetçi vekil Bob Goodlatte, FBI’ı tarafgirlikle lekeli kişilerden nasıl temizlediğini sorunca Wray ”Bence bu meselelere FBI dışından birileri bakmalı, elde ettikleri bulgular benim önüme gelince gerekirse münasip eylemde bulunurum… Ben ‘önce yaparım, sonra sorarım’ tipi adamlardan biri olmamayı tercih ediyorum” dedi. Cumhuriyetçi vekil Steve King, eski FBI Başkanı James Comey’nin raporunda Clinton’ın dışişleri bakanı olarak yazışmalarını kişisel e-postasından yürüterek ‘fena halde ihmalkar’ davrandığı ifadesinin Strzok tarafından ‘son derece dikkatsiz’ ifadesiyle değiştirildiğini hatırlatınca Wray, sözlüğe bakıldığında iki ifade arasında anlam bakımından bir fark olmadığını savundu.