SGK'dan flaş ilaç kararı...

SGK'dan flaş ilaç kararı...

SGK, kanser, antibiyotik ve soğuk algınlığı ilaçlarının da aralarında olduğu 151 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), “yerelleşme” iddiasıyla içinde kanser, antibiyotik ve soğuk algınlığı ilaçlarının da olduğu 151 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, “milli ve yerli” ilaç üretimi iddiasıyla kanser ilacını geri ödeme listesinden çıkardı. Kurum, aralarında Augmentin’in de bulunduğu birçok ilacı geri ödeme listesinde “pasifize” etmeye hazırlanıyor. Yani bu ilaçlar geri ödeme listesinden çıkarılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu, geçen hafta yaptığı açıklamayla uygulamanın detaylarını duyurdu. Açıklamada, “Onuncu Kalkınma Planı ve 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı kapsamında 31 Temmuz 2018 tarihinden itibaren bedeli ödenecek ilaçlar listesinde pasiflenecek ilaçlara ilişkin listeler ekte yer almaktadır. Stok zararları dahil olmak üzere gerekli tüm önlemlerini almaları amacıyla sağlık hizmeti sunucuları ile birlikte diğer ilgililere önemle duyurulur” denildi.

Söz konusu listelerden ilkinde birinci aşama “yerelleşme” adı altında 34 ilaç yer alırken, bu ilaçlar arasında sık kullanılan antibiyotik Augmentin 400 mg, soğuk algınlığı ilacı olan Mentopin 200 mg ve 600 mg, kanser tedavisinde kullanılan Tadocel de yer aldı. İkinci listede ise ikinci aşama “yerelleşme” kapsamında ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar yer aldı. Bu listedeki ilaç sayısı da 117 oldu. İki listedeki toplam ilaç sayısı 151 oldu.

2017 yılında Türkiye’de üretilmeyen ithal ilaçların SGK’nın ödeme listesinden çıkarılacağı açıklanmış ve firmalarla masaya oturulmuştu. Türkiye’de üretilmesi konusunda uzlaşma sağlanan ilaçlar geri ödeme listesinde korunurken, bunu kabul edilmeyen 54 ilaç listeden çıkarıldı. SGK’nın geçen hafta duyurduğu listede birinci aşamaya 34 ilacın daha eklendiği görülüyor.