Tüp bebek tedavisinde doğru olarak bilinen yanlışlar

Tüp bebek tedavisinde doğru olarak bilinen yanlışlar

Op. Dr. Serkan Oral Tüp bebek tedavisinde doğru bildiğimiz yanlışlar hakkında bilgi verdi.

 ’Tüp bebek tedavi yöntemleri oldukça zor ve ağrılı bir tedavidir.’’ Tüp bebek tedavisi hakkında bilinen en yaygın yanlışların başında, tüp bebek tedavisinin ağrılı ve zor bir tedavi olduğu gelmektedir. Tüp bebek tedavisinde geliştirilen yöntemler ve teknolojik imkanlar, tüp bebek tedavisinin oldukça kolay ve basit bir tedavi yöntemi olmasını sağlamıştır. Anne adayları tedavi süresince hiçbir ağrı ya da acı duymamaktadır.
‘’Her yaş grubundaki kadına uygulanan tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilebilir.’’ Kadınların yaşının ilerlemesi, tüp bebek tedavisinde de başarı şansını düşürmektedir. Kadının yaşı ilerledikçe doğal yollarla da gebe kalma şansı azalmaktadır. Tüp bebek tedavisinde de başarı şansını etkileyen en önemli faktör, yaştır. Tüp bebek tedavisinde ilerleyen yaşlarda gebeliğin gerçekleşmesi talep eden kadınlar için bebekteki kalıtsal bozuklukların önüne geçmek adına preimplantasyon genetik tanı yöntemi uygulanmaktadır.  Bkz: http://www.serkanoral.com/tup-bebek-tedavisinde-dogru-bilinen-11-yanlis/ Tüp bebek tedavisinde başarı şansı özellikle 35 yaşından sonra azalmaktadır. Bu sebeple de zaman kaybetmeden, tüp bebek tedavisine güvenerek anne olması yaşı çok ertelenmemelidir.
‘’Sperm hücresi bulunmayan erkeklerin baba olması olanaksızdır.’’ Döllenmenin gerçekleşmesi için yumurta ve sperm hücresinin kaliteli olması gerekmektedir. Bununla beraber tedavinin gerçekleşmesi için yumurta ve sperm hücresinin mevcut olması gerekmektedir. Çeşitli durumlarda baba adayından sperm hücresi elde edilemeyebilir. Bu gibi durumlarda Mikro TESE yöntemiyle testislerden örnek alınır ve sperm hücresi elde edilebilir. Bu durumda elde edilen tek bir sperm hücresiyle dahi, mikroenjeksiyon yöntemiyle gebelik şansı mevcuttur. ‘’Tüp bebek tedavisi neticesinde % 100 başarı elde edilir.’’ Yardımcı üreme yöntemleriyle gebelik şansı oldukça yüksek olsa da yüzde yüz başarı şansı yoktur. Başarıyı etkileyen sayısız faktör sebebiyle, hiçbir tüp bebek merkezi yüzde yüz başarı şansı verememektedir. Kısırlık sorunlarının %80’i tüp bebek tedavi yöntemleriyle çözülebilse de, yüzde yüz gebelik şansının olmadığı çiftler tarafından bilinmelidir.
‘’Tüp bebek tedavisinde sonraki denemelerinin başarı oranı daha yüksektir.’’ İlk üç tüp bebek denemesinde başarı şansı oldukça yüksektir. Özellikle de ilk tüp bebek denemesinden sonra, ikinci deneme için başarı oranı daha yüksek olabilir. Bunun sebebi ilk denemede tespit edilemeyen faktör ya da hatalar, ikinci denemede ekarte edilerek daha sağlıklı bir tedavi programı başlayabilir. Ancak ilk üç denemede başarı elde edilememişse bu durumda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları adı verilir. İlk üç tüp bebek tedavisinde başarı elde edilememiş ise başarı şansının yükselmesi söz konusu değildir.
‘’Tüp bebek tedavisinde yumurtalık rezervleri tükenmektedir.’’ Tüp bebek tedavi aşamaları ve kullanılan ilaçlar yumurtalık rezervlerin tükenmesine yol açmamaktadır. Çünkü tam aksine tüp bebek tedavisinde yumurtaların uyarılması adına bir işlem uygulanmaktadır.    ‘’Tüp bebek tedavisi erken menopoza yol açar.’’ Tüp bebek tedavisi, erken menopoza yol açmamaktadır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, erken menopoz gibi ciddi ve kalıcı yan etkilere yol açmadığı çift tarafından bilinmelidir.
‘’Tüp bebek tedavisinde başka kişilere ait olan sperm ve yumurta hücreleri kullanılıyor.’’ Tüp bebek tedavisinde kullanılan sperm ve yumurta hücrelerinin başka kişilere ait olmasının imkanı yoktur. Laboratuar koşullarına buna göre hazırlanan yasal düzenlemelerle kontrol altında tutulmaktadır. Bu sayede de hiçbir tüp bebek merkezinin bu hatayı yapma lüksü yoktur.
‘’Tüp bebek tedavisinden ardından doğum olana kadar hastanede yatış gerekir.’’ Tüp bebek tedavisinin hiçbir aşamasında hastanede yatmaya gerek yoktur. Tüp bebek yöntemi ile ya da doğal yolla gebelik oluştuktan sonraki süreç her anne adayında aynıdır. Şayet herhangi bir hastalık ya da risk söz konusu ise nadir olarak hastanede tedavi olmak gerekebilir. Ancak genellikle tüp bebek tedavisinde hastanede yatmaya gerek yoktur.
‘’Tüp bebek tedavisi ile çoğul gebelikler olur.’’ Tüp bebek tedavisinde transfer edilen embriyo sayısının artması, çoğul gebelik riskini arttırmaktadır. Ancak yapılan yasal düzenlemeler ile tüp bebek tedavisinde yalnızca 1 embriyoya izin verilmektedir. Şayet farklı sorunlar söz konusu ise en fazla 2 embriyo transferine izin verilir.