Sağlıktan yararlanabilir miyim?

Taşeron işçi olarak 2009 yılından bu yana hastanede güvenlik olarak çalışıyorum. Ayın 19 unda 16 haftalık doğum iznim bitiyor. Bebeğim sağlık hizmetlerinde benden faydalanıyor. 90 gün istirahat raporu almayı düşünüyorum. Alırsam sağlık hizmetlerinden daha kaç gün faydalanabilirim acaba? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba Sayın okuyucumuz

Sağlık hizmetlerinden yararlanmanız konusunda istirahate ayrıldığınız tarihten geriye dönük olarak son 1 yıl içinde 90 gün prim ödemiş olmanız yeterlidir. Siz bu şartı zaten yerine getiriyorsunuz. Yasal doğum istirahatiniz sonrasında tekrar raporlu olmanız bebeğinizin sizin üzerinizden sağlık hizmeti almasına engel teşkil etmez. Siz işten ayrılmıyorsunuz sadece istirahat alıyorsunuz. İstirahatli olmakla sigortalılık niteliğiniz sona ermiyor. Kaldı ki İşten ayrılan bir sigortalının dahi sigorta sağlık hizmetlerinden 100 gün boyunca yararlanmaya devam eder.

İyi günler

İşten ayrılırsam sorun yaşar mıyım?

Merhabalar Hüseyin Bey

İşe başlayalı 1 hafta oldu. 2 yıl içinde çıkarsam 5000 usd ödeyeceğim bir sözleşmenin altına imza attım. Sözleşmede 2ayda bir deneme süresi yazıyordu onlar için. İşe giriş evraklarımı da verdim fakat 1 ay sigorta yapmayacaklar. Sadece 1 hafta çalıştım çıksam sorun yaşar mıyım? Teşekkürler
 
Merhaba Sayın okuyucumuz

Sizin imzaladığınız sözleşmeye biz uygulamada cezai şart içeren bağlayıcı sözleşmeler diyoruz. Bu tür sözleşmelerin geçerli olabilmesi belirli kurallara bağlıdır. Ancak sözleşmede deneme süresi olduğuna göre siz zaten 2 aylık yasal deneme süresi içinde her an işten ayrılabilirsiniz. Yani sözleşmede yer alan cezai şart deneme süresinden sonraki döneme ilişkindir. Diğer taraftan işverenin sizin sigortaya giriş bildiriminizi 1 ay sonra yapması zaten yasal değildir ve size derhal fesih (sözleşmeyi sona erdirme) hakkı doğurur. Dolayısı ile siz bu kuruluştan derhal ayrılabilirsiniz. Yasal çalışmadıkları için herhangi bir hak iddia edemezler.

İyi günler

İşyerim kapandı işsizlikten yararlanabilir miyim?


İyi günler Sayın hocam

İşyerim kapandığı için işten çıkarıldım. Toplam 465 gün prim gün sayım var. İşsizlik maaşı alabilir miyim? Teşekkürler.
Saygılar
 
Merhaba Sayın okuyucumuz

İşyerinizin kapanması sonucunda işsiz kalmanız işsizlik ödeneğinden yararlanmanızı sağlayan bir neden olmakla birlikte son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olmak zorunluluğu ne yazık ki bu ödenekten yararlanmanıza engel teşkil ediyor.

SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ

Çalışma hayatı ile ilgili bütün sorularınızı sorun bu köşede cevaplayalım...

huseyinirfan.fı[email protected]

Fax: 0216 418 70 03

Önceki ve Sonraki Yazılar