Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Şampiyonsuz turnuva

Fransa ikinci kez şampiyon oldu olmasına ama aynı ilkindeki gibi dünya futboluna kötü bir miras bırakacaklar: Artık futbolun seyir zevkini takmayan defansçı / fırsatçı hocalara gün doğdu, üç ön libero ile oynayabilecekler rahat rahat...

98 şampiyonluğu dünyada iki ön liberonun meşruiyet kazandığı turnuva olarak kayda geçmişti. Fransa bu defa Kante - Pogba - Matuidi üçlü kapatması ile Aykut Kocaman gibilerine konuşma fırsatı verdi... Aykut ne dedi Fatih ne dedi birazdan vereceğim lâkin ağır futbol enteli okurlar için bir notu belirtmeliyim: Fransa’nın Matuidi’nin cezalı olduğu 1 maç ve skor rahatlığına kavuştuğu 3 maçtaki oyunu, ne oynadığı ile ilgili tartışmalara yol açıyor. Detay planlardan uzakta genel mantalite üzerine konuştuğumuzu biliniz; değil köşe yazısı, TV programı olsa izahat/analiz yarım saat sürer...

Dünya kupasında oynanan oyun ülkemizde oynanması gereken oyundur diyen sağ açıkta bile sağbek oynatan Aykut Kocaman bakın ne demiş:

“(Futbol) Bir şaşaa uğruna oyunun genel nitelikleri bir kenara bırakılıp, coşku gibi anlamsız kelimelerle dillendirilmeye çalışılan bir hale getirildi. Bu oyun artık rakamların çok önem kazandığı her duran topun, pasın, her oyuncunun rolünün olduğu bir oyuna gidiyor.”

Ulen Aykut, seninle TV başına geçip deplasmandaki Akhisar maçını izlemeyi çok isterdim. Bakın kupa finalini falan demiyorum; 1- 0 yenik olduğu maçta tüm derdi topun arkasına geçmek olan Fenerbahçe’nin tarihindeki en utanç verici maç o. Aykut maçı, ben de onu izlemek isterdim... Duran topçu, 66. dakikaya 0-0 girmek isteyen Aykut Kocaman büyük takım yönetmemeli. 

Peki; milli takımdaki sistemsizliği ile haklı olarak hedef tahtası yaptığımız, devre arasında gelip şampiyon olan, dokuzda yedi şampiyonluk oranıyla giden Fatih Terim ne demiş?

“Futbol nereye evrilirse evrilsin, kimler kaybetmeme üzerine neyi kurarsa kursun, sonunda hücum oynayanlar kazanacaktır. Futbol oynamayı arzu edenler kazanacaktır. Gol yememe üzerine, sadece oynatmama üzerine, futbolu çirkinleştirme üzerine konuşuyorum. Yoksa defans oynamak da bir sanattır. Oradan çabuk çıkmak, kontra yapmak, belirli bir taktik anlayışında olmak, bunlara saygı duyuyorum.”

Az maç sayılı turnuvalarla uzun lig maratonu faktörü de eklenmeli tartışmalara. Benim açımdan işin özü; seyir zevkim açısından iyi ki Klopp, Guardiola, Tuchel gibileri var diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar