Erdoğan: Esed devlet terörü estirmiş bir bir teröristtir

Erdoğan: Esed devlet terörü estirmiş bir bir teröristtir

Tunus'ta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de Esad ile devam etmenin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, "Esed devlet terörü estirmiş bir bir teröristtir"dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Tunus’ta mevkidaşı Kaid es-Sibsi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kudüs konusuna değilen Erdoğan, şunları söyledi “ABD’nin Kudüs hakkındaki attığı yanlış adımın BM Genel Kurulu’nda nasıl geri döndüğünü gördük. Bundan sonra ne adımlar atacağız bunları konuşarak görüşerek adımları atacağız. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. İstanbul’da olağanüstü toplanan İTT zirvesinde aynı hususa vurgu yapmış ve sonuç bildirgemizi açıklamıştık. Adaletsiz bu karara müsamaha göstermedik. Filistin’e desteğimizi sürdüreceğiz.”

‘HERKES HAKLISIN DİYOR AMA KİMSE SES ÇIKARMIYOR’

Erdoğan, şöyle devam etti: “BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi arasında bir Müslüman ülke yok. Bu BM Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi lazım. BM’nin 196 üyesi var. Dönüşümlü olarak BMGK’da hepsinin burada iki yılda bir yer alması gerekir. Bu teklifimdir. İkili görüşmelerimizde herkes haklısınız diyor. Ama kimse ses çıkartamıyor. ‘Acaba ABD, Fransa, Rusya, İngiltere, Çin ne der’ diyorlar. BM Genel Kurulu’nda hedefe ulaştık. Tehditle bu işin olmayacağı ortaya çıktı. Filistin’in tanınması çalışmalarını hep birlikte yürüteceğiz.”

Erdoğan, IŞİD’le ilgili soruya, “DEAŞ’a yönelik mücadele olsun diğerleri olsun güvenlik güçlerimiz istihbarat ve bilgi paylaşımını yapmalı. Bu bilgi paylaşımlarıyla binlerce teröristi ya ülkelerine gönderdik ya da cezaevlerine koyduk.

Kudüs’ün Filistin’in başkenti olması bizim ortak irademizdir. Burada fiili bir işgal var. Bu nedenle tabelalarımızı asamıyoruz. Türkiye olarak Filistin’de büyükelçi olarak görevlendirdiğimiz bir başkonsolos var. Doğu Kudüs bizim için bir başkenttir. Bunu ilan etmiş vaziyetteyiz. İşgal altındaki Kudüs’te bunu uygulamaya sokabilmek mümkün mü değil mi?

Suriye’de bir defa Esed ile yürümek mümkün değildir. 1 milyona yakın vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye’nin başkanıyla nasıl olacak da geleceği kucaklayacağız. Suriye halkı böyle birini başında görmek ister mi? Esed devlet terörü estirmiş bir teröristtir. Böyle birisine bu işi o götürebilir diyemeyiz. Öldürülmüş insanlara haksızlık olur bu. Suriye’de hala kan gövdeyi götürüyor.”

Erdoğan, Suriye ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Suriye’de Esed ile devam etmek mümkün değildir. Bir milyon insanın kanı akmıştır. Gayet açık ve net söylüyorum. Esed devlet terörü estirmiş bir bir teröristtir.”