Saray'ın üçüncü seçim oyunu!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’den “Eğer sandıktan 7 Haziran sonuçlarına benzer bir sonuç çıkarsa korkarım yeniden seçim konuşulmaya başlanacak” çıkışı geldi.
Başbakan Davutoğlu ise önceki gün bir tv kanalında "Türkiye bir üçüncü seçimi görecek mi?" sorusuna "Hayır inşallah görmeyecek" yanıtını verdi. 

Şahin’in “şantaj”  kokan çıkışına açıklık getirmeye çalışırken üçüncü seçime dair kulislere yansıyanları güçlendiren bir resim çizdi. Davutoğlu şöyle diyordu: “CHP ile koalisyon görüşmeleri iki ayı aştı. Kaybedecek vaktimiz yok. Uzun uzun kapris çekecek takatimiz de yok. Bu onarım hükümeti mi olacak, restorasyon hükümeti mi olacak? Eğitimde şu mu değişecek, dış politika da şu mu? CHP ile yapacağımız tartışmalar. Ya da Bahçeli. Bir kerede 'hayırdan', 'evete' oradan, 'havete' nasıl dönüştüreceğiz. Kaç aşamada olacak, bir kerede mi, iki de mi, önce 'hayır' diyecek, sonra hayırla, evetin karşılımı, 'havet' mi diyecek. Alışma süreci uzun sürer. Bütün bunlar vakit kaybı memleket için. Ama koalisyon müzakerelerinin ne kadar zor olduğunu 4 aylık süreçte gördük…”

Davutoğlu koalisyon görüşmelerini “zaman kaybı” görüyor, seçmenden tek başına iktidar istiyordu.  “Uzun uzun kapris çekecek takatleri olmadığını” üstüne basarak vurguluyor, 7 Haziran sonrası  Saray’ın ikinci seçimi zorlamasını görmezden gelip, koalisyon kurulamamasını muhalefetin suçuymuş gibi göstermeyi seçiyordu.  Tek başına iktidarı elde edememeleri halinde nasıl bir tutum izleyeceklerine dair tek bir cümle kurmamaya da  özen gösteriyordu.
Diyelim Pazar günü sandık iktidar vizesi vermedi . Bu durumda AKP ne yapacak? Davutoğlu’na göre kapris çekmeyecekler, zaman kaybetmeyecekler.  O koşulda önlerinde tek yol kalıyor… Üçünce seçimi zorlamak…

***

Seçmene tehdid içeren Şahin’in sözleri, Davutoğlu’nun çizdiği yol haritası aslında bir süredir perde gerisinde konuşulan oyun planını açık ediyor.  O plan AKP’nin tek başına iktidarı yakalayamaması halinde en kısa sürede üçüncü seçimi zorlamayı hedefine koyuyor.  Planın kurkulayıcı aktörü olarak da Saray’ın adı geçiriliyor.

Erdoğan mutlak iktidar istiyor ve ülke yönetimini muhalefetle paylaşmaya yanaşmıyor. 7 Haziran sonrası yaşananlar bunu açıkça ortaya koydu.  Seçim sonuçlarını kabullenemedi ve Anayasal süreçleri kullanarak  ülkeyi ikinci seçime mahkum etti.

O kurgunun yazarı da Erdoğan’dı. Davutoğlu’nun bir koalisyon kurmasını bilerek ve isteyerek engelledi. Bir kaos süreci yaratılarak ikinci sandıkta seçmenin AKP’yi tek başına iktidara getirebileceği hesaplandı. 7 Haziran’dan bugüne yaşananlar da ortada. Saray şimdi bu tablodan iktidar kotarmayı bekliyor.

***

Peki pazar akşamı AKP tek başına iktidarı yakalayamazsa ne olacak?
Kulislerde Saray’ın  üçüncü seçimi zorlayacağına dair iddialar dolaşıyor. Şahin’in de bilgi sahibi olduğu belagatın şehvetiyle ağzından kaçırdığı düşünülüyor. Nedir o oyun planının detayları?     

AKP seçimlerde tek başına iktidarı elde edemezse  Saray, Davutoğlu’nu değiştirerek yoluna devam edecek. Yeni lider ve yeni vizyonla politika değişkiliğine gidilecek. Binali Yıldırım ilk akla gelen isim.  Erdoğan Meclis Başkanlık Divanı oluşuna kadar bekleyecek ve o arada olağanüstü kongre toplayıp Yıldırım’ı AKP’nin başına geçirecek.  Hükümeti kurma görevini de Yıldırım’a verecek.

CHP ya da MHP ile kısa erimli hükümet ortaklığı denenecek. Ancak pazarlıklar 4 yıllık koalisyon kurulacakmış gibi yürütülecek. Hükümet kurulsa dahi bir yıldan uzun sürmeyecek. Türkiye  2016 Sonbaharı  ya da 2017 İlkbahar’ında yeniden seçime götürülecek. Koalisyonun sonlanmasında Erdoğan etkin rol oynayacak.

***

Üçüncü seçime giden diğer bir yol ise 7 Haziran sonrası yaşananların aynının tekrarından ibaret. Saray, bir kez daha 45 gün içinde hükümet kurulmaması için çalışacak. Koalisyon pazarlıkları zamana yayılacak ve yine muhalefet suçlanarak masadan kalkılacak.  Türkiye Nisan başında üçüncü seçime götürülecek.  O arada AKP beş ay daha iktidarda kalmayı sürdürecek.
Bir başka seçenekten de söz ediliyor. Milletvekili transferiyle seçime gitmek. AKP 270 civarında milletvekili çıkartır ve kıl payı iktidar olamazsa milletvekili transfer ederek hükümet kuracak. Bıçak sırtında hükümetle  fazla ilerleyemeyeceği için altı ay ile bir yıl içinde erken seçim kararı alınacak.

Bir dönemler AKP’de siyaset yapan duayen isim dün telefonda “Saray’ın tutumu, hırsları ve iktidar aşkı biliniyor. İktidarı asla vermekten yana değil. Bir kez daha kaybederse  koşulları yaratıp üçüncü seçimi zorlamaktan çekinmeyecektir. O’nu durduracak tek şey sandıkta anlamlı bir oy kaybıdır” diyordu…

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz…  AKP’de “anlamlı” oy kaybı olmazsa koalisyon kurulsa bile kısa sürede üçüncü seçime hazırlıklı olmakta yarar var…
Ne diyordu dün MHP lideri Bahçeli? “Bunların yapamayacağı bir delilik kalmamıştır”

NOT: 29 Ekim 1923’teTBMM’de Cumhuriyet’i ilan edenleri saygıyla anarak, YURT okurlarının bayramını kutluyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar