Sosyalistler sahneye çıkıyor…

AKP iktidarı Türkiye’yi bir karanlığa doğru sürüklüyor. Türkiye solu bu durumun farkındadır. Bugün duruma sol bir müdahalenin imkanlarının doğduğu görülüyor. Önceki gün Ankara’da Türkiye sosyalist solunun önemli kesimlerini bir araya getiren toplantı bunun kanıtıdır.

Sosyalist sol bu ülkenin geleceğini AKP eliyle yükseltilen İslami faşizme teslim etmeme iradesini göstermiştir.

***

Bu yılın başında, 3 Ocak günü bu köşede şunları yazmıştım:

“Fethullahçı tosunlar CIA’yla birlikte istedikleri operasyonu çeksinler; artık açıkça ortaya çıktı ki, AKP cephesinde kılıçlar çekilmiştir. İktidar ‘formel’ yargı süreçlerini takmayacağını net bir biçimde ilan etmiştir. İktidarın çekirdeği gemileri yakmıştır!
Bu durumda, Meclis teferruattır. ABD’nin tam desteğini almış bir CHP muhalefeti dahi, gemileri yakan ve kelle avcılarından kendine bir iç savaş ordusu oluşturan AKP karşısında etkili olamaz.
Türkiye bir ‘şeriatçı faşizm’ tehdidiyle yüz yüzedir. (…)

Bugün halkın sokaklarda verdiği mücadele altın kıymetindedir.
Ne var ki; sokaktaki dağınık muhalefet örgütlenemezse, planlı bir mücadele uygulamaya konamazsa, artık kendi yasalarını da tanımaz hale gelen AKP her türlü çılgınlığı yapabilir.
Dün size ‘fantezi’ gibi görünen her şey bugün gerçekliğiniz haline gelmişse, iç savaş ihtimalini de yabana atmayın derim.
‘Sol’un önünde çok önemli bir görev duruyor: Sokağı birleştirecek bir cephe...
12 Eylül öncesi, darbeye karşı bu görevi yerine getiremeyen ‘Sol’, bugün bu büyük sorumlulukla bir kez daha karşı karşıyadır. Ülkeyi kâbustan çıkarabilecek tek yol; birleşik devrimci bir cephenin inşasıdır.”

***

İşçi sendikalarının yok edildiği, olanların da iplerinin iktidara bağlandığı bir koşulda, yükselen İslami faşizm tehdidine karşı mücadelenin hiç de kolay olmadığını biliyoruz. Ne var ki, Türkiye sosyalist solunun birikimini hiç yabana atmamak lazım.

 Öte yandan, CHP içinde de tehdidi gören, buna karşı direnme iradesi gösteren kesimler olduğu açık. Aleviler iktidardaki mezhepçi IŞİD muadillerinin ne olduğunun farkında. Kürtlerin önemli bir kesimi, süren müzakerelere rağmen bunlara güvenilmeyeceğini düşünüyor.

Önümüzdeki ay genişleyerek bir kez daha toplanacak olan sosyalistlerin ortaya koyduğu ‘gidişata birleşik bir müdahale geliştirme’ iradesi, toplumumuza İslami faşizm illetinden kurtulma ve demokratik bir yeniden inşa imkanı sunacaktır.

Ülkemizin tek gerçek umudu buradadır…

Önceki ve Sonraki Yazılar