Seçim konuşmaları

1980 yılının sonbaharında, Federal Almanya'nın Kassel kentinde, Europa Kollege'de Almanca dil öğrenimi görüyordum. Yaşlı bir Frau'nun evinde, Portekizli bir üniversite öğrencisi ile birlikte pansiyoner olarak kalıyordum.

Almanya'da genel seçimler vardı. Kapalı salon toplantıları falan yapılıyordu ama sokaklarda hiç hareket yoktu.

Seçimlere iki haftadan az bir süre kala, ev sahibemizin Heidelberg Tıp Fakültesi'nde okuyan oğlu eve geldi. Oyunu Kassel'de kullanacaktı.

Bir gece TV'de SPD'nin (Alman Sosyal Demokrat Partisi) Genel Başkanı Helmut Schmidt'in seçim konuşması vardı. Ana-oğul TV'nin karşısında yerlerini almışlardı. Biz de Portekizli öğrenci ile birlikte dinlemeye koyulduk.

Schmidt, ciddi bir tavırla, hiç bağırıp çağırmadan ya da seçmenle dalga geçer gibi gülüp kırıtmadan konuşmasını tamamladı.

Kıt Almancamla anladığım kadarı ile, iktidara geldiklerinde çalışanların ve emeklilerin vergi yüklerini, yapacakları düzenlemelerle azaltacaklarını vaat etti. SPD Başkanı'nın konuşması bitince, genç tıp öğrencisi içeri gidip bir hesap makinesi ile döndü. Makinede bazı işlemler yaptıktan sonra annesine, "Bu seçimleri SPD kazanırsa, yıllık gelirlerinde 4000 Mark artış olacağını" söyledi. 

Seçim günü ana-oğul sandığa gidip SPD'ye oy verdiler.

Şaşırdım kaldım. Daha Hitler ve Goebbels yalancılarının propagandasından kurtulalı 40 yıldan az olmuş bir ülkenin insanları bir siyasetçiye nasıl bu kadar güvenebilirlerdi?

Bu anımı geçen gün TV'de Tayyip Bey, domates-biber- patlıcan kuyrukları için, "Varlık kuyrukları" diyerek, siyaset terminolojisine ve "yalan edebiyatına" (Böyle bir tanımlama, geçen 17 yılımıza bakarak yapılabilir) geçecek bir katkıda bulunurken anımsadım.

Ardından Damat Bey'in, bulunduğumuz yıl içinde 2,5 milyon işsizimize iş bulacakları vaadi geldi. Heidelberg'li tıp öğrencisi gibi hesap makinesine davranayım diye hamle ettim ama bu akıl almaz hesaba benim telefonumun mütevazı hesap makinesi dayanamaz, "pert olur" diye düşünüp vazgeçtim.

17 yıldır yönettikleri ülkeyi, çeyrek asırdır ellerinde olan kentleri bir arpa boyu ilerletemedikleri gibi, insanları işsizliğe, yoksulluğa, açlığa mahkum eden, milleti birbirine düşman kamplara bölmekte hiçbir beis görmeyen bu yalancı siyasetçi güruhundan kurtulmak için, artık önümüzdeki seçimlerin vesile olmasını dilerim.
Amin!

Önceki ve Sonraki Yazılar