Seçim sonrası Başbakan Fidan

Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, Başkanlık sistemini yeniden attı ortaya. Meğer, Belediye Başkanlığı döneminden bu yana Başkanlık sistemi aklından çıkmazmış. Amacı gündemi karıştırmak mı?

AKP ciddi biçimde oy ve güven kaybediyor. Bunu AKP için araştırma yapan şirketler bile kabul ediyor…

AKP’nin kuruluş çalışmaları sırasında, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fahrettin Kurt’u kurucu olması için ikna etmeye çalışan –ki Kurt kabul etmedi– partinin önemli kurmaylarından biri ile cumartesi günü görüştüm. Söyledikleri ilginçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya dışında kalan tüm milletvekillerinin kendisi tarafından belirlenmesini istemiş, Konya’yı da lütfedip AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu beye bırakmış.

Sonra, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı önce milletvekili yapıp, -çoğunluğu sağladıkları takdirde– Başbakan olarak atayacakmış.  Ancak, bu takdirde, MİT’in başına kimi getireceği konusunda da tartışma varmış. Fidan kadar güvenilir bir müsteşar bulamazmış Erdoğan.

Ahmet Davutoğlu’nu ise başka bir yerde değerlendirecekmiş. Erdoğan Mücahit Aslan’ı da büyük bir ihtimalle Diyarbakır’dan aday gösterip Kürt oylarını toplamaya çalışacakmış. İddia bu ya Kadir Topbaş’ı da TBMM’ye sokacakmış Erdoğan…

Gelelim, esas konumuza.

Anlatılanlar doğru ise, Ahmet bey şu anda emanetçi her açıdan. Hem genel başkanlıkta, hem de başbakanlıkta... Yerine gelecek isim de belirlenmiş Erdoğan tarafından. MİT Müsteşarı Fidan…

Erdoğan, HDP’lilerin parti olarak seçime girmesini de çok istiyormuş. O’na göre, HDP parti olarak seçime girince yüzde 10 barajına takılacak,  AKP o zaman Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğu kavuşacakmış. HDP’lilerin bağımsız girmeleri halinde bu sayıya ulaşmaları olanaksızmış.

AKP’nin ağır topunun söylediğine göre, HDP son anda barajı geçemeyeceğini anlarsa, adaylarını bağımsız sokabilirmiş seçime. Bu da Erdoğan’ın Başkanlık sistemi ile ilgili hayallerinin sonu olurmuş.

Davutoğlu, görünürde hem AKP Genel Başkanı, hem Başbakan. Ama gerçekte, tek adam Recep Tayyip Erdoğan.

 Yaşar Kemal
Yaşar Kemal ağabeyimin sağlık durumu ile ilgili bir haftadır haber verilmiyor. Muhabir arkadaşım Hüseyin Şimşek’ten rica ettim. Sağlık durumu nedir, öğren diye.

Yaşar Kemal Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi ediliyor. Ne var ki, sağlık durumunu öğrenmek nerede ise imkansız. Hastane Başhekimi, halkla ilişkilerin bilgisi olmadan Kemal’in sağlık durumu hakkında bilgi veremeyeceğini söylemiş. Sonra 6 ayrı kişi ile görüştü… Ama sonuç yok…

Bu kadar mı zor bir Yaşar Kemal’in sağlık durumunu öğrenmek? İnsaf yahu…

Önceki ve Sonraki Yazılar