Başbakan’dan olay yaratan asgari ücret hamlesi! 2018’de asgari ücret ne kadar zamlanacak?

Başbakan’dan olay yaratan asgari ücret hamlesi! 2018’de asgari ücret ne kadar zamlanacak?

Asgari Ücret Komisyonu'nun son toplantısı ile milyonlarca çalışanın maaşı belirlenecek. Sendikalar tekliflerini verdi. Bugün edinilen bilgiye göre Başbakan Yıldırım 1,893 TL asgari ücret talebinde bulunan Türk- İş ile görüşme yapacak.

Bu yıl net 1404 lira olan asgari ücretin 2018 yılında alacağı zam ile kaç liraya geleceği bugünlerde en çok merak edilenler arasında. 2018 Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan zamlı maaşlar  Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı son toplantıda yani Aralık ayı sonuna kadar belli olacak. Toplantı öncesi bugün yeni bir gelişme yaşandı.  Habertürk TV’den Çimen Çetin’in aktardığına göre, Başbakan Binali Yıldırım, bugün Türk-İş Başkanı Ergün Atalay basına kapalı bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede asgari ücret konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Türk-İş’in asgari ücretle ilgili talebi 1,893 TL...

SON TOPLANTIDAN NOTLAR

Asgari Ücret Komisyonu geçtiğimiz günlerde bir toplantı daha yaptı. Toplantı sonrasında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK) “Türk-İş’in talebi Türkiye gerçeklerine uygun bir rakam değil” dedi.Ayrıca TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Bizim teklifimizi uygun görüyorlar” şeklinde bir ifade de bulundu.

ARALIK SONU

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ise Aralık ayının son haftasında Bakanlıkta yapılacak son komisyonla zammın belirleneceğini ifade etti.

TÜRK-İŞ'İN TALEBİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak ve yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmalarına devam ederken Türk-İş asgari ücret için taleplerinin 1,893 TL olduğunu açıkladı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan AsgariÜcret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık’ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.